След деня на кръвопролитие държави привикват посланиците си и критикуват яростно Израел

САЩ остават зад Нетаняху и за втори път за една седмица обръщат гръб на Европа

OFFNews 15 май 2018 в 12:55 3713 1

Яростни критики към Израел отправиха редица държави след вчерашните кръвопролития в Ивицата Газа.

В деня, когато Израел празнуваше 70-ата си годишнина, а САЩ откриха посолството си в Йерусалим, при сблъсъци между протестиращи палестинци и израелски войници бяха убити 58 души и бяха ранени около 2 700 (по данни на Хамас). Сред жертвите е и 8-месечно момиченце, починало от обгазяване със сълзотворния газ, използван от израелските войници. Те отвърнаха и с директна стрелба по хвърлящите камъни по пограничната ограда палестинци.

Силите ни са действали в условията на самоотбрана, категоричен бе израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, според когото протестиращите палестинци са били около 40 хил души.

Прехвърлянето на дипломатическата мисия от Тел Авив в Йерусалим е знак за признаването на светия град за столица на Израел. Действията на САЩ пробудиха гнева на палестинците, за които Източен Йерусалим е столица и които смятат, че на практика САЩ дават зелена светлина на Израел да наложи контрола си над целия град.

Реакции

Още вчера редица държави и организации разкритикуваха остро Израел и призоваха двете страни в конфликта към въздържание.

Сред тях бяха Франция и Турция. Последните нарекоха случилото се "клане". Днес, посред многохиляден протест срещу прехвърлянето на посолството, Турция извика посланика си от САЩ в Анкара. Вчера своя дипломат изтегли и Република Южна Африка (РЮА).

Главният преговарящ от палестинска страна - Саиб Ерекат, обяви, че ръководството на Палестинската автономия в Западния бряг е решило да подаде жалба за извършването на военни престъпления от Израел в Международния наказателен съд.

Вчера, в разговор с френския президент Еманюел Макрон, кралят на Йордания - Абдула II, осъди Израел и предупреди, че преместването на американското посолство в САЩ ще има "опасни последствия за сигурността и стабилността на Близкия Изток и ще провокира мюсюлманите и християните".

Саудитска Арабия също се противопостави публично на прехвърлянето на посолството от Тел Авив в Йерусалим.

Кувейт се опитва да прокара в Съвета за сигурност на ООН изявление, осъждащо насилието. Съветът се събира по-късно днес, а по-рано генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш обяви, че е дълбоко обезпокоен от острата ескалация на насилие и от броя на палестинците, убити и ранени в протестите в Газа. "Наложително е всеки да покаже въздържание в максимална степен, за да се избегне загубата на живот в бъдеще", пише той в Туитър.

Китай днес също призова за въздържание, особено от страна на Израел.

Белият дом не се присъедини към критикуващите Израел, а подкрепи Нетаняху в твърдението му, че действията на Израел са самоотбрана. Така, след като се изтеглиха от ядреното споразумение с Иран, САЩ за втори път тази седмица се разграничиха от европейските си партньори, които критикуваха Израел и на ниво ЕС. Вчера върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова всички към най-голяма сдържаност на фона на събитията в Газа.

"Израел трябва да зачита правото на мирен протест и правилото за съразмерна употреба на сила. Хамас и водачите на протестите в Газа трябва да направят необходимото, за да няма насилие и събитията да не бъдат използвани с други цели", посочва Могерини, цитирана от БТА.

Великобритания зае позиция по-скоро близка до тази на САЩ, отколкото на ЕС.

Британският министър за Близкия Изток Алистър Бърт вчера посочи, че демонстрантите са експлоатирани от "екстремистки елементи". 

"Изключително съм натъжен от загубата на човешки животи в Газа днес. Разтревожен съм, че мирните протестиращи са експлоатирани от екстремистки елементи. Призовавам от въздържане от използване на огън. Насилието е разрушително за мирните усилия. Великобритания продължава да настоява решението на проблема да е двете страни да си делят Йерусалим", посочи той.

Днес външният министър на страната Борис Джонсън призова Израел към въздържание. Той отново заяви, че страната му е против решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, като посочи, че това е "игра с грешната карта в грешното време".

Още една от европейските страни реагира на случващото - Белгия. Външният ѝ министър Дидие Рейндерс обвини САЩ за провокираното напрежение с преместването на посолството и заяви, че Белгия е категорично против преместването. Той се съгласи с Великобритания, че Хамас са търсили провокация, но подчерта, че проявите на насилие са недопустими.

"Употребата на сила от страна на Израел бе напълно несъразмерна", добави вицепремиерът и външен министър.

Рейндерс призовава за обща европейска позиция и за връщане към преговорите с участието на САЩ. Той смята, че решението е в обособяването на две държави - Израел и Палестина. 

Говорител на Европейската комисия отбеляза вчера, че ЕС има ясна и единна позиция за Ерусалим, изразена от Европейския съвет през декември. Преди половин година държавните и правителствените ръководители от ЕС приеха заключения, в които посочиха, че запазват "твърдия си ангажимент за решението с две държави и във връзка с това позицията на ЕС за Ерусалим остава непроменена".

Министерството на външните работи на България не е изразило позицията на страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

16.05 2018 в 10:10

Позицията на България е да си крие тихо главата в пясъка. Така може да се размине и да не се скараме с никой, че току виж ни набили канчето.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика