Среща почти на върха: Лидерите на разделения от 1974 година Кипър ще се видят неформално в Никозия

OFFNews 16 февруари 2023 в 18:43 2233 0

Снимка БТА

Контролираната от ООН зона на бившето летище в Никозия е избрана за място на първата неформална среща на двамата лидери.

Никос Христодулидис, който в неделя беше избран за следващ президент на Република Кипър, и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар ще се срещнат на 23 февруари, съобщи КНА. Срещата е "почти на върха", доколкото Христодулидис няма да е още официален президент на кипърските гърци.

В съобщение на политическия кабинет на новоизбрания президент на Република Кипър се уточнява, че срещата с неформален характер ще се проведе в 11 ч. сутринта в резиденцията на специалния представител на генералния секретар на ООН в Кипър Колин Стюарт в управляваната от ООН зона на бившето международно летище в Никозия.

Христодулидис ще встъпи в длъжност на 1 март. Още в деня след изборната си победа той изрази готовност да се срещне с Татар възможно най-скоро преди или след поемането на президентските правомощия.

Кипър е разделен от 1974 г., когато след преврат, инспириран от военната хунта в Гърция, турски войски навлизат и окупират северната част на острова. През 1983 г. там беше обявена Севернокипърска турска република (СКТР), която остава призната единствено от Турция. Разговори за обединение на острова текат от десетилетия, но последният им кръг през 2017 г. в швейцарския курорт Кран Монтана завърши без успех.

От тогава СКТР и Турция се ориентираха към решение на кипърския въпрос чрез две отделни държави, докато международно признатите власти в Никозия, както и Гърция, настояват въпросът да бъде решен в договорената рамка на двузонална двуобщностна федерация.

Христодулидис многократно е декларирал, че решението на кипърския въпрос е негов основен приоритет. Той обаче е смятан и за представител на по-твърдолинейното крило в кипърската политика, което не е склонно да направи много големи компромиси в преговорите под егидата на ООН, отбелязва агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews