Сводка на войната 06.04.23: Малък урок по геополитика и “аll the best”. Путин към посланиците в Русия

Александър Леви и Катрин Гишар 06 април 2023 в 19:10 6142 1

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Украинските пилоти изпратени в Съединените щати са минали тестовете с отличен успех. Целта беше да се оцени способността им да се адаптират към F-16 в подготовка за доставката на този тип изтребители от западните съюзници на Украйна. Двамата пилоти, които досега са боравили основно с Миг-29, са се обучавали в продължение на няколко седмици на летателни тренажори във военновъздушната база Тъксън в Аризона. Според командира на ВВС Сергей Голубцов те са преминали тестовете с отличен успех, като дори са впечатлили американските си инструктори, които са стигнали до заключението, че "обучението им на F-16 може да бъде значително съкратено в сравнение със стандартните програми за обучение на пилоти", каза той.

Лукашенко отново е в Москва: този път за официална сесия на Съвета на Съюза между Русия и Беларус - двунационалната държава, която се очаква двете страни да създадат един ден. Предвидени са разговори на четири очи с Владимир Путин, последвани от срещи със съответните екипи. Първите се проведоха вчера в Кремъл, до късно през нощта. Съдържанието им е "поверително", заяви беларуският лидер. Както обикновено основно той беше този който коментира събитията, в доста колоритен стил. На въпроса за изявленията на Еманюел Макрон в Пекин относно ядрените оръжия Александър Лукашенко отговори троснато, че засега това е единственият начин да се отговори на агресивните действия на Запада. Този път за войната в Украйна почти нищо не се чу.

Руското обвинение поиска 25 години затвор за опозиционера Владимир Кара-Мурза. Той е в ареста от април 2022 г. Исканата срещу него присъда, една от най-тежките срещу руски опозиционер, съчетава три обвинения : държавна измяна, разпространение на невярна информация за руската армия и участие в организация, обявена за "нежелана" в Русия. Владимир Кара-Мурза е известен най-вече с това, че от Вашингтон ръководи фонда "Свободна Русия" и е координатор на опозиционното движение "Отворена Русия". Между 2015 и 2017 г. той е бил обект на два опита за отравяне, вероятно с помощта на инервиращ агент, като е бил спасен на косъм от лекарите си. Според адвокатите му в момента здравословното му състояние също е много лошо, което се дължи на продължителния му престой в карцера.

[Преразказ]. "All the best", или как Путин се обърна към новите посланици в Русия

На 5 април, седемнадесет нови посланици връчиха акредитивните си писма в Кремъл. Това беше възможност, която стопанинът на дома не можеше да пропусне, на първо място за да посочи че Русия не е ничий враг. А на второ, да даде малък урок по руска геополитика на своите събеседници.

Упражнението обаче не беше от най-лесните, защото в публиката имаше представители на така наречените "враждебни", "неутрални" и "приятелски" държави, според новата класификация, създадена от руската дипломация според позицията на всяка от тях по отношение на войната, която Русия води вече повече от година в Украйна. Не е едно и също да се обърнеш към новия американски посланик Лин Трейси, като към на представителя на Зимбабве - една "приятелска" страна и дори африкански съюзник par excellence - или на към този на държавата Бруней Даруссалам, чиито отношения с Москва са, както се разбра, на завидно ниво.

Така, говорейки пред Лин Трейси, руският президент възприе войнствен тон, за да припомни, че ако отношенията между двете страни са толкова лоши, то е само заради американската страна, която реши да подкрепи "цветните революции" в бившето съветско пространство и "държавния преврат в Киев от 2014 г.". Това са и причините които доведоха света до украинската криза - продължи той пред невъзмутимата Лин Трейси.

С Европейския съюз отношенията са се "влошили значително", каза руският държавен глава, обръщайки се към новия представител на ЕС в Москва, французина Ролан Галараг, и това се дължи единствено на избора на този съюз да се противопостави на Русия, продължи той. За Владимир Путин обаче ситуацията с Брюксел не е толкова отчайваща, колкото с Вашингтон, и той изрази надежда, че настоящата криза скоро ще остане в миналото.

За добро или лошо, посланиците на Дания и Норвегия също трябваше да представят акредитивните си писма този ден : те не можаха да избегнат наставленията на Владимир Путин, който им напомни съответно за аферата със саботажа на "Северен поток" и за напрежението с Атлантическия съюз в Северна Европа. "Всичко това не е от полза за съответните ни народи", заключи той.

За щастие, с това той беше приключил с "враждебните" държави. Всички останали бяха или безусловни приятели, като Сирия или Абхазия (която само Москва признава на международната сцена), доброжелателни, или безразлични към войната в Украйна. Мексиканският посланик дори беше двойно поздравен: 1) за "балансираната" позиция на страната му по въпроса и 2) за рождения му ден, който се падна точно на този ден.

Накрая стопанинът на Кремъл изрази съжаление (наистина?), че няма да може да продължи размяната на мнения с посланиците поради санитарните ограничения, дължащи се на Ковид-19, преди да сложи малко рязък край на церемонията. Очаквайки аплодисменти или някакъв израз на емпатия от събеседниците си, които останаха неподвижни пред него, Владимир Путин изглеждаше малко смутен в тези последни секунди от речта си. След това той повтори, че церемонията е свършила, пожела на новите посланици късмет и дори се осмели да подхвърли едно "all the best" на английски, преди да се оттегли.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews