Сводка на войната, 07 юни 2023 г.: Воюваща Русия остава потьомкинско село

Александър Леви и Катрин Гишар 07 юни 2023 в 20:30 6870 1

Снимка

Мистър Сайдер - сериен убиец в Русия

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Разрушаването на стената на язовир "Каховка": за Украйна "няма няколко версии". Повече от денонощие след разрушаването на водноелектрическата централа на Днепър властите в Киев са категорични, че деянието наистина е дело на руските окупатори. Това обясниха няколко официални лица в страната, като се започне от съветника на президента, Михаил Подоляк. "Това е проста причинно следствена връзка ", обяснява той, като посочва, че именно руснаците контролират обекта през последната година. И те са единствените, които имат достъп до структурата на язовирната стена, за да могат да я минират отвътре : иначе тази конструкция е проектирана така, че да издържи дори на ракетен удар отвън. За Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет за сигурност, руските окупатори умишлено са повишили нивото на водата в язовира, а след това са го разрушили "по заповед на Путин", смята той. В Русия официалната преса определя това случилото се като "терористичен акт" за който има вече отворено и наказателно дело, в което основен заподозрян е, разбира се, Украйна.

Тъжното състояние на бомбоубежищата в Киев. Властите разпоредиха обща проверка след смъртта на млада жена на 1 юни, която не е могла да се добере до бомбоубежището в квартала си по време на руската бомбардировка. "Беше затворено и нямаше кой да ни го отвори", разказва нейният приятел пред пресата. Комисията, която отговаря за оценката на състоянието на около 4000-те противовъздушни укрития в столицата, вече е успяла да посети 73 % от тях. Резултатите далеч не са задоволителни : мнозинството от тях не са свободно достъпни, а за една трета е установено, че са напълно неизползваеми. Въпросът за бомбоубежищата сега е от жизненоважно значение за жителите на столицата поради непрестанните бомбардировки на Киев от страна на Русия, които продължават практически всеки ден от края на април.

Воюваща Русия остава потьомкинско село. На 6 юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу се похвали, че хората му са отблъснали "отдавна обещаваната украинска контраофанзива" и са нанесли доста впечатляващи загуби на врага: "3715 души, 52 танка, 207 бронирани машини, 134 автомобила, пет самолета и два хеликоптера". Сред унищожените бронирани машини, подчерта министърът, са "осем танка "Леопард и три колесни танка AMX-10", произведени съответно в Германия и Франция. Той не представи никакви доказателства в подкрепа на тези твърдения, но по-късно през деня Министерството на отбраната публикува черно-бял видеоклип, на който се вижда "унищожаването на чуждестранни бронирани машини, включително танкове "Леопард". Но и тук два много добре информирани (и не по-малко про-кремълски) канала на Телеграм, Рибар и Военен Осведомител, бързо направиха разбор на кадрите, за да заключат, че по всяка вероятност става дума за унищожаване на селскостопанска техника. "Това са американски комбайни John Deere от сериите 9000 и 700, както и тракторна пръскачка John Deere 4830. Тези машини са много популярни в Украйна", пишат те.

Той се казва Мистър Сайдер и сее смърт в Русия. Разпространява се в 30-литрови бидони, след което се налива в малки бутилки и се продава на тегло. Цената му е смешна, но вече е убил около тридесет души в редица руски региони. Вече го наричат "сайдерът убиец". Експертиза разкрива наличието на метанол и етил бутаноат в опасни за човека пропорции в тази напитка. Специалистите обясниха, че от съображения за икономии тази напитка е направена от концентрат на ябълков сок и фалшив алкохол. Управителят на фирмата, която я произвежда, със седалище в Самара, Южна Русия, е бил глобен миналата година за неспазване на здравните стандарти. Последното масово отравяне с фалшифициран алкохол в Русия датира от есента на 2021 г. в Оренбургска област. Тридесет и пет души умират тогава след консумация на напитки, съдържащи метилов спирт.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика