Убиецът от Сидни специално се целел в жени

OFFNews 15 април 2024 в 13:52 1342 0

Краучи

Снимка Би Би Си

Джоел Краучи в действие.

Австралийската полиция смята, че мъжът, който намушка с нож шестима посетители на търговски център в Сидни, е набелязал за жертви жени.

Петима от шестимата загинали от ръката на Джоел Каучи в претъпкания търговски център Westfield Bondi Junction са дами. Няколко други, включително малко момиченце, са били ранени.

Комисарят на полицията на Нов Южен Уелс Карен Уеб заяви пред австралийската телевизия ABC News, че е "очевидно", че Каучи е избирал за жертви жени.

Единственият загинал мъж е 30-годишният охранител на центъра Фараз Тахир, който се е опитал да спре Каучи.

Другите жертви са 47-годишната Джейд Йънг, 55-годишната Пикрия Даршия, 25-годишната Доун Сингълтън, 38-годишната Ашли Гуд и Ченг Йисуан, за когото се предполага, че е на възраст между 20 и 30 г., посочва Би Би Си.

"Видеоматериалът говори сам за себе си. За мен и за другите разследващи е очевидно..., че извършителят се е съсредоточил върху жените и е избягвал мъжете. Не знаем какво е минавало през ума на извършителя и затова е важно детективите да имат време, за да разпитат тези, които го познават", коментира Уеб.

Преди това властите обявиха, че Каучи вероятно е имал психически проблеми. Баща му Андрю Каучи обясни, че Джоел страда от психично заболяване и наскоро е спрял да приема лекарствата си.

"За вас той е чудовище. За мен той беше много болно момче", каза той във видеоклип, публикуван от вестник The Australian.

"Той искаше момиче, нямаше социални умения и беше фрустриран неимоверно", добавя той на въпрос защо синът му предпочита да напада жени.

Ашли Гуд бе смъртоносно ранена, докато се опитваше да защити деветмесечната си дъщеря - също ранена. Тя е била откарана в болница и държавните служители заявиха, че състоянието на детето се е подобрило значително след няколкочасова спешна операция.

Австралийският министър-председател Антъни Албанис потвърди, че китайката Чън Исуан е била студентка и е учила в Сидни. Членовете на нейното семейство са били информирани за трагедията и пътуват за Австралия.

Работодателят на Доун Сингълтън - моден магазин в търговски център, я описва в публикация в социалните мрежи като "мил, добродушен човек, който е имал целия си живот пред себе си".

Премиерът обяви, че Фараз Тахир съвсем наскоро е имигрирал в Австралия от Пакистан.

Четирима души, ранени при нападението, вече са изписани от болница. Според местните медии други осем са в тежко или стабилно състояние.

Създадена е специална ударна група за разследване на инцидента; полицията на щата Нов Южен Уелс заяви, че разследването може да продължи няколко месеца.

Премиерът на Нов Южен Уелс Крис Минс посочи, че цял Сидни е шокиран от престъплението и обяви разследване на действията на полицията.

Каучи и преди е попадал в полезрението на полицията в родния си щат Куинсланд, но никога не е бил арестуван или подвеждан под отговорност. Според служители на полицията на Куинсланд той се е скитал в продължение на няколко години и за първи път е бил диагностициран с психично заболяване на 17-годишна възраст.

Няма информация за лечението на Каучи в Нов Южен Уелс - щатът, в който е извършено нападението, и властите обещават да разследват обстойно ситуацията.

Нападението в един от най-големите и популярни търговски центрове в страната шокира Австралия, където масовите убийства са рядкост. В понеделник в цялата страна бяха спуснати знамената, а сградата на Операта в Сидни бе осветена със светлини в памет на жертвите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки