В Киев запорираха активи на компания, свързана с близкото обкръжение на Путин

OFFNews 08 юни 2022 в 10:59 1882 0

Владимир Путин

Снимка БТА

Владимир Путин

В Киев са запорирани активи на компания, собственост на хора от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин, съобщиха от градската прокуратура, цитирана от УНИАН.

Става дума за един от най-големите производители на бетонни конструкции, който доставя продуктите си както в Украйна, така и в чужбина. Компанията е собственост на руснаци и се занимава със строителство на жилищни сгради за нуждите на ФСБ и въоръжените сили на Русия.

Според прокуратурата по време на разследването са били запорирани корпоративните права на дружество под формата на уставен капитал от над 437 млн. гривни, недвижимо и движимо имущество на стойност 1,5 млрд. гривни, и 104 млн. гривни по сметки.

Запорираните активи на компанията на стойност 2 млрд. гривни са прехвърлени на Националната агенция на Украйна за откриване, издирване и управление на активи, придобити от корупция и други престъпления (ARMA).

Според Службата за безопасност на Украйна крайните бенефициенти на дружеството са руски бизнесмени, участващи във финансирането на ЛНР и ДНР. За да избегне международните санкции и да доставя стоки за временно окупираните територии на Украйна, ръководството на компанията ребрандирала марката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови