Вътрешно разследване установи, че полицаите са действали правилно при стрелбата в Карловия университет

OFFNews 09 януари 2024 в 20:23 1687 1

Карловия университет

Снимка БТА/АП

Хиляди се събраха на 4 януари на мълчаливо шествие в памет на жертвите на стрелбата от 21 декември 2023 г. в Карловия университет в Прага.

Вътрешно разследване на чешката полиция установи, че служителите на реда са действали правилно при стрелбата в Карловия университет в Прага преди около три седмици.

Изпратените на място полицейски служители са реагирали бързо и професионално, каза ръководителят на вътрешния одит Михал Тиковски, цитиран от ДПА.

На 21 декември миналата година студент уби 14 души при нападение с огнестрелно оръжие във Факултета по хуманитарни науки на Карловия университет близо до известния Карлов мост в чешката столица. Стрелецът рани също и 25 души, осем от които все още са в болница.

Мотивът на нападателя, който се е самоубил, когато вече е бил взет на прицел от полицейски снайперист, все още се разследва.

Според Тиковски стрелецът бил издирван на територията на университета още преди стрелбата по подозрения, че по-рано е убил баща си. Към онзи момент обаче полицията предположила, че той е склонен към самоубийство и присъства на лекция в друга сграда на университета.

Преди това чешки медии отправиха критики към властите, че сградите на факултета не са били евакуирани като предпазна мярка.

Чешката полиция обяви, че от тази операция ще бъдат извлечени няколко поуки, включително ще бъде подобрено обучението на редовите патрулиращи полицаи в оперативни тактики, както и използването на огнестрелно оръжие.

Предстои също така да се свържат в единна база данни информационните системи на полицията и да се засилят нейните аналитични способности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

1

БотоксПутю

10.01 2024 в 00:51


"Според Тиковски стрелецът бил издирван на територията на университета още преди стрелбата по подозрения, че по-рано е убил баща си. Към онзи момент обаче полицията предположила, че той е склонен към самоубийство и присъства на лекция в друга сграда на университета."

Съжалили го да не се самоубие, а той убива на място 14 човека? Отделно ранените. Взели го на прицел и чакали да се самоубие? Вероятно да не ги съдят за убийство ли?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика