Великобритания криминализира фалшификатите с еротично съдържание

OFFNews 17 април 2024 в 15:27 951 0

фейк

Снимка Getty images

Великобритания възнамерява да приеме закон, с който да се криминализира създаването и разпространението на фалшиви видеоклипове с еротично съдържание с помощта на технологията "dipfake", позволяваща промяна на външния вид.

Наказанието за престъплението ще зависи от това колко широко е успял да се разпространи фалшивият видеоклип. В повечето случаи нарушителят ще се ограничи до глоба и официално свидетелство за съдимост, но в някои случаи може да бъде осъден на затвор, съобщава Би Би Си.

Министърът на правосъдието на страната Лаура Фарис уточни, че престъплението е самият факт на създаване на откровено еротично фалшиво видео. Така че дори извършителят да няма намерение да разпространява видеоклипа, а само желание да "предизвика тревога, унижение или страдание на жертвата", той пак извършва престъпление.

През последните години технологията на фалшификатите получи широко разпространение по целия свят. Изображенията, създадени с нейна помощ, могат да изглеждат много убедително и да събират милиони гледания в интернет всеки месец.

Жертвата, чийто външен вид се използва за създаването на недвусмисленото видео, обаче най-често дори не подозира за това, камо ли да се съгласи.

Миналата година, като част от реформата на закона за безопасност в интернет, споделянето на фалшиви интимни снимки от този вид вече беше криминализирано.

Сега самото създаване на "фалшиви изображения на пълнолетни лица със сексуална насоченост - злонамерено и без тяхното съгласие" също ще стане престъпление.

"Създаването на фалшиви еротични изображения е отвратително и напълно неприемливо, независимо дали кадрите се разпространяват (в интернет)", заяви Фарис.

"Това е още един ярък пример как някои се стремят да унижат другите - особено жените. Разпространението на подобен материал може да има катастрофални последици и правителството няма да го толерира", обобщи правосъдният министър.

Законопроектът, който предстои да бъде одобрен от парламента, криминализира също така недоброволното записване на интимни моменти и дори инсталирането на оборудване, позволяващо запис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки