Зеленски: Руснаците унищожиха Триполската ТЕЦ, защото нямахме ракети

OFFNews 16 април 2024 в 12:49 1279 1

Заленски

Снимка Getty images

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в интервю за PBS, че руските войски са успели да унищожат Триполската топлоелектрическа централа, защото в региона не са останали ракети, които да поразяват въздушни цели.

"Ще ви дам един много прост пример. От Триполската ТЕЦ зависи осветлението в Киевска област. Летяха единадесет ракети. Първите седем унищожихме, четири летяха към Триполие. Защо? Защото имаше нула ракети. Изчерпахме всички ракети, които защитаваха Триполие", каза президентът.

На 11 април руски удар почти напълно унищожи топлоелектрическата централа "Триполие" - най-големият производител на електроенергия в Киевска област.

Зеленски коментира действията на съюзниците, които помогнаха на Израел да се защити от иранската атака миналата неделя вечерта. В отблъскването на нападението са участвали не само израелската противовъздушна отбрана, но и американски, британски, френски и йордански военни.

Според президента Израел не би могъл сам да се противопостави на такъв масиран удар.

"Бяха използвани много неща, които липсват на Украйна... Това наистина е демонстрация на това какви са съюзниците не на хартия, а в небето", каза президентът и добави, че Украйна сама защитава небето си.

Той подчерта, че съюзниците снабдяват Украйна с оборудване, но "ние имаме дефицит от него".

Предишния ден Зеленски заяви, че западните държави биха могли да помогнат на Украйна да се защити от руските атаки по същия начин, по който са помогнали на Израел по време на иранските удари.

На брифинг за медиите в неделя обаче говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби бе категоричен, че САЩ и съюзниците няма да помагат на Украйна да сваля руски ракети и дронове.

"Знаех, че този въпрос ще се повдигне. Различни конфликти, различно въздушно пространство, различна заплаха. И президентът Байдън още от самото начало на конфликта в Украйна даде ясно да се разбере, че Съединените щати не възнамеряват да се намесват в този конфликт в ролята на воюваща страна", каза Кърби.

Той припомни, че Вашингтон е предоставял на Киев необходимите средства за защита на въздушното си пространство, но сега това е възпрепятствано от разногласията в Конгреса.

През февруари Сенатът на САЩ одобри пакет от помощи за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 млрд. долара, но той все още не е минал през Конгреса - поддръжниците на Доналд Тръмп там отказват да отпуснат обещаните от Джо Байдън 60 млрд. долара. Те настояват отпускането на парите за Украйна да бъде обвързано с миграцията през мексиканската граница или с лицензирането на износа на втечнен природен газ, а наскоро поставиха и ново условие - част от помощта да бъде превърната в заем.

Междувременно Службата за сигурност на Украйна съобщи за унищожаването на радар с голям обсег на действие в Брянска област, който е контролирал небето на 700 км навътре в Украйна. Според СБУ е унищожен модернизираният комплекс "Небо-У", който е използван от руските военни за проследяване на украинските оръжия за масово унищожение и за насочване на бомбардировачите им.

Радарната система на стойност 100 млн. долара е била поразена от 7 дрона-камикадзе. Източници от СБУ посочват пред изданието "РБК-Украйна", че комплексът "Небо-У" вече не работи.

Унищожаването на радара (ако се потвърди) ще намали способността на Русия да открива въздушни цели по северната граница на Украйна, което би трябвало да помогне на ВСУ да провежда разузнаване, да пуска безпилотни самолети и да използва по-добре армейската авиация в този район.

Източници от СБУ заявиха пред украински издания, че това е вторият комплекс "Небо-У", изваден от строя от украинското контраразузнаване. Първият е бил унищожен в Белгородска област.

Руските военни не коментираха съобщенията за унищожаването на радарната станция в Брянска област, както и съобщенията за изваждането от строя на радара в Белгородска област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

16.04 2024 в 14:32

Какъв срам за републиканците, какъв срам! Оставиха се да ги води за носа един очевиден мошеник с психични отклонения!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки