Земетресението в Мароко уби над 2000 души, оцелели нощуват на улиците, храната не достига

Трусът е нанесъл сериозни щети на един от най-важните исторически обекти в Атласките планини - джамията Тинмел

OFFNews 10 септември 2023 в 08:58 2458 0

Страданието на живите след бедствието в Мароко.

Снимка БТА/АП

Страданието на живите след бедствието в Мароко.

Жертвите от опустошителното земетресение в Мароко от петък вечерта надхвърлиха 2000, подобен е броят на ранените. Тежко е състоянието на повече от 1400 от тях. Най много загинали има в провинциите южно от град Маракеш. Страхувайки се от вторичните трусове, мнозина избраха да прекарат нощта на открито за втора нощ. Те спяха на улиците.

Трусът е нанесъл сериозни щети на един от най-важните исторически обекти в Атласките планини - джамия от камък и пръст, построена от средновековна династия, завладяла Северна Африка и Испания. Мароканските медии съобщиха, че части от джамията Тинмел са се срутили. На разпространени в интернет снимки се виждат срутени стени, полусрутена кула и големи купчини отломки.

Джамията е построена през 12. век. Днес тя не функционира като джамия, но представлява исторически обект.

Епицентърът на петъчното земетресение с манитуд 6.8 от петък беше в Атласките планини. Епицентърът му е на 43 км южно от Маракеш според ЕССЦ, а според Геоложката служба на САЩ - на 72 км югозападно оттам. След него са станали още 23 вторични - според автоматизираната система на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Тази нощ също има такива, последното е с магнитуд 3.0.

Първото земетресение е регистрирано на дълбочина 18,5 км, което обикновено е по-разрушително от по-дълбоките земетресения със същия магнитуд. То е най-смъртоносното в Мароко от 1960 г. насам, когато по данни на Геологическата служба на САЩ земетресение е отнело живота на най-малко 12 000 души.

Историческият стар град Маракеш е претърпял значителни щети. Цели села са изравнени със земята.

КАРТИНАТА НА МЯСТО

Оцелели са се сгушили през нощта на открито в Атласките планини в събота, ден след най-смъртоносното земетресение в страната от повече от шест десетилетия - разказва Reuters в репортаж от Амизмиз. Съседите все още издирват оцелели, погребани по склоновете, където къщите от кал, камък и дърво са напукани, а минаретата на джамиите - сринати късно в петък.

Министерството на вътрешните работи съобщава, че са загинали 2 012 души, а 2 059 са ранени, от които 1 404 са в критично състояние. 

В село Амизиз, близо до епицентъра, спасителите претърсваха отломки с голи ръце. Паднала зидария блокира тесни улици. Пред болница около 10 тела лежат покрити с одеяла, а наблизо стояха опечалени роднини.

"Когато усетих, че земята се тресе под краката ми, а къщата се накланя, побързах да изкарам децата си. Но съседите ми не можаха - казва Мохамед Азау. - За съжаление никой от това семейство не беше намерен жив. Бащата и синът бяха намерени мъртви, а майката и дъщерята все още се издирват."

Спасителите стоят върху олющените етажи на една от сградите в Амизиз, а от отломките стърчат парчета килими и мебели. Пред единствения отворен магазин се образува дълга опашка от хора, които търсят храна. Паднали камъни блокират пътя от Амизиз към близкото село, което създава още по-голямо предизвикателство пред спасителите.

Почти всички къщи в района на Асни, на около 40 км южно от Маракеш, са повредени. Храната не достига, тъй като покривите на кухните са се срутили, казва селянинът Мохамед Ухамо. Издирват се оцелели.

"Нашите съседи са под развалините и хората работят усилено, за да ги спасят, използвайки наличните средства в селото", казва Монтасир Итри, жител на Асни.

Снимки: БТА/АП

Село Тансгарт в района на Анси, разположено откъм долината, където пътят от Маракеш се изкачва в Атлас, е най-пострадалото от всички, до които журналистите от Ройтерс успяват да стигнат. Някогашните му красиви къщи, прилепнали към стръмния склон на хълма, са напукани. На тези, които все още стоят, липсват парчета от стените или мазилката. Две минарета на джамии са паднали.

Абделлатиф Аит Бела, работник, лежи на земята, едва се движи и говори, а главата му е превързана поради рани, причинени от падащите отломки.

"Нямаме къща, в която да го заведем, и от вчера нямаме никаква храна - казва съпругата му Саида Бодчич, която се страхува за бъдещето на шестчленното им семейство, тъй като той единствен се е грижил за прехраната. - Не можем да разчитаме на никого, освен на Бог."

Селото скърби за десет загинали, сред които и две тийнейджърки, казва един от жителите.

Хиляди семейства се събуждат в импровизирани лагери, разположени на тревата и пред стените на Медина, част от световното наследство на ЮНЕСКО. Чаршафите са преметнати през палмовите дървета, но повечето вещи остават в домовете, в които се страхуват да се върнат в случай на вторични трусове. Вътре в стария град са разхвърляни купчини тухли и отломки, разказва Би Би Си. 

Но спешните екипи за издирване и спасяване съсредоточават усилията си върху отдалечените планински села, близо до епицентъра, където се смята, че стотици хора все още са в капан под отломките на домовете си.

Червеният кръст предупреждава, че възстановяването на щетите ще отнеме години.

Трусът е усетен чак в Южна Испания. Световната здравна организация съобщи, че повече от 300 000 души са били засегнати в Маракеш и околните райони.

БЯГСТВО В ТЪРСЕНЕ НА УБЕЖИЩЕ

Кадри от улични камери в Маракеш показват момента, в който земята започва да се тресе. Мъже внезапно се оглеждат и подскачат, а други тичат за подслон в една уличка и след това бягат, докато около тях се сипят прах и отломки.

В сърцето на стария град, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, на площад Джемаа ал-Фна е паднало минарето на джамията. Някои къщи в плътно населената част на стария град са се срутили и хората разчистват с голи ръце отломките, докато чакат тежката техника.

Мароканските въоръжени сили ще изпратят спасителни екипи, които да осигурят на засегнатите райони чиста питейна вода, хранителни продукти, палатки и одеяла.

Турция, където при мощните земетресения през февруари загинаха над 50 000 души, беше сред държавите, които изразиха солидарност и предложиха да окажат подкрепа.

Алжир, който прекъсна връзките си с Мароко през 2021 г. след ескалация на напрежението между страните, фокусирано върху конфликта в Западна Сахара, заяви, че ще отвори въздушното си пространство за хуманитарни и медицински полети.

Мохамед Кашани, доцент по строително и сеизмично инженерство в Университета в Саутхемптън, сравни сцените с последиците от земетресението с изображения от Турция през февруари: "Районът е пълен със стари и исторически сгради, които са предимно зидани. Срутените стоманобетонни конструкции, които видях ... бяха или стари, или нестандартни".

От 9 октомври Маракеш ще бъде домакин на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Говорител на МВФ, запитан за планираните срещи, заяви: "В момента сме съсредоточени единствено върху народа на Мароко и властите, които се справят с тази трагедия."

ТРИДНЕВЕН ТРАУР

Снощи мароканският крал Мохамед VI обяви тридневен национален траур. Той също така нареди да се осигури подслон, храна и друга помощ за оцелелите, както и въоръжените сили да подпомогнат спасителните екипи.

Според държавната информационна агенция знамената ще се веят на половин мачта на всички обществени сгради.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews