Мрежата, която е пет пъти ''най''

OFFNews 14 март 2024 в 09:51 594 0

измерване
Наскоро световната организация за сравнителен анализ umlaut направи независимо измерване на мрежите на трите мобилни оператора в България.

Наскоро световната организация за сравнителен анализ umlaut направи независимо измерване на мрежите на трите мобилни оператора в България.

За период от 24 седмици – от 31 юли 2023 до14 януари 2024, тя събра данни за реално използваните услуги от над 15 000 независими крайни потребители у нас, като направи над 129 милиона измервания с цел безпристрастна и справедлива оценка. На база тези измервания една и съща мрежа се оказа „най“ по пет критерия.

Като най-надеждна, с най-добро покритие, най-добро качество на гласа и най-добро времезакъснение umlaut отличи мрежата на Yettel. По данни на организацията телекомът постига най-добър резултат и е №1 именно по показателите надеждност, покритие, глас и времезакъснение.

Едновременно с това, на база измерванията постига и най-добър общ резултат – 926 от 1000 възможни точки, с което заслужи и сертификата Best in Test за най-добра мрежа. Това не само класира мрежата на Yettel на първо място в България, но я нарежда и сред най-високо оценените мобилни мрежи в Европа и света.

И всичко това на фона на безпрецедентен ръст от 90% на трафика на мрежата, който отчитат от компанията.

Надеждност, покритие, глас и времезакъснение

Какво означава всяко едно от тези определения на езика на потребителя? Световната организация umlaut определя една мрежа като най-надеждна, когато в най-голяма степен тя отговаря на нуждите и очакванията на клиентите. Като такава се доказва Yettel – с 492 от общо 523 точки, което е най-добрият резултат в сравнение с останалите оператори в страната.

Впечатляващ е и резултатът, който операторът постига по параметъра качество на гласа – 47 от общо 50 възможни точки, или само 3 точки под максималния резултат. Сред причините за отличното представяне тук е, че над 70% от всички разговори в мрежата на Yettel се реализират чрез VoLTE – технологията, благодарение на която клиентите на телекома провеждат разговори с кристално качество.

Времезакъснението е времето, необходимо за данните да изминат разстоянието до устройството на клиента. То е ключово за хора в областта на гейминга или онлайн трейдинга, където се изисква максимално бързо време за реакция. И тук сравнителният анализ показва, че телекомът постига най-добър резултат за България – 193 от общо 200 възможни точки, което означава, че мрежата му отчита най-малко забавяне в сравнение с останалите оператори.

Четвъртата подкатегория, където umlaut класира Yettel на първо място, е покритие – с резултат 410 от общо 450 възможни точки. Този показател означава, че при направените замервания клиентите на телекома не просто са имали покритие, но в най-голяма част от времето са били обслужвани от възможно най-високата технология – 4G или 5G. Заслуга за този резултат безспорно има фактът, че през 2023 г. 5G покритието на мрежата на Yettel е било над 70% от населението в страната.

Отличното представяне на телекома по всички тези параметри има своето обяснение – през изминалата година компанията инвестира в подобрения на мрежата на близо 3000 места, изгражда и десетки нови базови станции, така че да предложи най-добрата комбинация от качество, покритие и надеждност.

През 2023 г. операторът направи и друга важна стъпка – стана първият у нас със „зелена“ мрежа. В резултат на 10-годишен договор за доставка на енергия от възобновяеми източници, днес 86% от потреблението на мрежата на компанията се осигуряват от фотоволтаична централа във Верила планина. По този начин годишно се спестяват над 33 тона въглеродни емисии – равни на емисиите на 6450 домакинства за година.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови