Tриото умни часовници на Xiaomi за 2024 г.

Юлиян Арнаудов 20 март 2024 в 08:30 27898 0

Xiaomi Watches

Снимка OFFNews

Сегашните представители, които са на българския пазар са Xiaomi Watch 2, Xiaomi Watch S3 и Redmi Watch 4

Xiaomi има изградена репутация, че прави едни от най-добрите смартфони, когато става дума за намиране на най-доброто при най-изгодни цени. След като се наложи при фитнес гривните, китайската компания започна да пренася това ноу-хау и при умните часовници. Затова не е изненада, че Xiaomi в момента предлагат едни от най-добрите модели на пазара, които да извлекат максимума от себе си спрямо цената, на която се продават.

Доскоро една от критиките към техните модели смартчасовници е липсата на модел, който ползва WearOS на Google. През 2024 г. Xiaomi поправя това и настоящото портфолио се увеличава с един модел. Сегашните представители, които са на българския пазар са Redmi Watch 4, Xiaomi Watch S3 и Xiaomi Watch 2. Първите два използват новата платформа на компанията HyperOS, докато последният е базиран на Wear OS.

Те покриват три напълно различни ценови подсегмента и съответно потребителски предпочитания. Redmi Watch 4 е свръхдостъпният модел, който може да се вземе на препоръчителна крайна цена от 199 лева от официалния сайт на Xiaomi и в партньорската мрежа на бранда. Следващият при цена от 349 лева идва Xiaomi Watch S3, който е представител на традиционната серия умни часовници на компанията. И стигаме до Xiaomi Watch 2, който струва 449 лева и идва с платформата на Google. Неговата цел е да бъде максимално пряк конкурент на установените играчи на пазара. Трите модела може да се разгледат в детайли в официалния сайт на бранда в България, в онлайн магазина, във физическите магазини на компанията в Парадайс и Ринг мол или в официалната партньорска мрежа на производителя.

Xiaomi Watch 2

Основната разлика между Xiaomi Watch 2 и останалите умни часовници на компанията се крие в една дума – Google. Устройството идва със специализираната за такива джаджи платформа WearOS на технологичния гигант. Това му дава възможност за интеграция с всички по-популярни услуги на Google – като например вграден Google Assistant. Към тях върви и Play Store, което позволява на Xiaomi Watch 2 да се инсталират приложения от външни разработчици. Нещо, което липсваше в останалите модели от портфолиото на китайския производител. Списъкът с приложения включва някои от най-популярните, като Spotify, YouTube, Google Maps, Google Wallet и др. Мястото за съхранение е 32GB.

Умният часовник идва с 1.43-инчов AMOLED екран с възможност за Always On визуализация. Задвижване е от премиум процесора за такъв тип джаджи – Snapdragon W5+ изпълнен по 4nm технология. Той е с метален корпус има стабилна изработка и въпреки това е с няколко грама по-лек от Xiaomi Watch S3. Странно или не, дори няколко грама се усещат различно като се сложи на китката. Смартчасовникът идва с два бутона за управление, което е подобно на това на Xiaomi Watch S3. Каишката е силиконова с 22мм ширина и заключалка. Водоустойчив до 5ATM налягане.

Батерията е сравнително голяма – 495 mAh и осигурява 65 часа или малко под три дни живот. Скоростта на зареждане е по-бързо от другите два модела на Xiaomi и е съпоставимо с това на конкурентите, а зарядното е с магнитно закачане. Сензорите са за измерване на пулса, сатурацията на кислород в кръвта, компас, барометър и др. Поддържа над 160 режима за спорт и още толкова изтънчени циферблати, както и безконтактни разплащания през NFC. Повечето неща се управляват през приложението на Xiaomi Mi Fitness, което е хъб за всички умни часовници и фитнес гривни на компанията.

Xiaomi Watch 2 ползва мощен процесор и WearOS за сметка на по-малка издръжливост на батерията спрямо останалите модели на компанията. Но продължава да е със сравнително висока такава, спрямо съпоставимата конкуренция, а е и по-достъпен. Xiaomi се опитва да комбинира най-доброто от двата свята – този на Google и техните досегашни разработки и мисля, че успява.

Xiaomi Watch S3

Третото поколение на основната линия умни часовници на Xiaomi Watch S3 се отличава с малко по-голям корпус от Watch 2, но запазва металната конструкция. Една голяма разлика спрямо останалите устройства е възможността да се маха металната рамка (пръстен) и да се замени с друга. Това, заедно със сменяемите каишки позволяват интересни комбинации за персонализация. Само внимавайте като закачате обратно пръстена дали е завъртян добре, че може да изскочи внезапно. Когато го сложете, умният часовник автоматично възприема кореспондиращия за нея циферблат. Поне това се случва с рамката в комплекта. Въпреки тези нововъведения, умният часовник е водоустойчив до 5ATM налягане в сладка вода.

Xiaomi Watch S3 използва същия AMOLED екран като Watch, но процесорът вече не е Snapdragon. Сензорите са също сходни – за измерване на пулса, крачките, сатурацията, барометър, компас, както и безконтактни разплащания през NFC. Батерията е по-малка 486 mAh, но издръжливостта на умния часовник вече достига впечатляващите за моделите на Xiaomi до 10 дни. При тестването на трите модела приятна изненада беше, че Xiaomi Watch 2 и Xiaomi Watch S3 могат да ползват едно зарядно, като и двата модела са с магнитно закачане за него. Друга полезна функция, която я нямаше примерно при S1 серията е бързото зареждане – за пет минути получават ток за около два дни.

HyperOS за умните часовници не изглежда по-различно спрямо софтуера на предходните модели. Имате основен циферблат и при скролване встрани – уиджети, които могат да се персонализират. Всичко това се контролира от Mi Fitness. Xiaomi Watch S3 е за всички фенове на марката, които не държат изцяло на услугите на Google, а и предпочитат по-дълга издръжливост на батерията. Като всичко това идва и на сравнително достъпна цена.

Redmi Watch 4

„Свръхдостъпен умен часовник“, „фитнес гривна на стероиди“ или „липсващото звено на еволюцията между фитнес гривната и смартчасовника“, което и да е определение да ползвате най-вероятно ще сте прави. Redmi Watch 4 е всяко едно от тях. Евтин под 200 лева, комбинира визията и на двата типа устройства, а като възможности е поставен някъде по средата.

Екранът е 1.97-инчов AMOLED, а умният часовник е с алуминиева рамка и силиконова каишка. Това, което го прави повече часовник е, че се управлява чрез въртяща се коронка, за разлика от гривните, които имат един статичен бутон или се контролират само чрез сензорния екран. Добавена е възможност за приемане на обаждания (другите два модела също я имат) има по-голям сензор за здравни показатели от предходното поколение. Подобно на другите два модела има възможност за сателитно проследяване на някои активности, като например тичане и джогинг.

Redmi Watch 4 е водоустойчив до 5ATM налягане и има батерия с капацитет от 470 mAh. Това обаче да не ви заблуждава, защото оптимизациите на софтуера и устройството водят до издръжливост на батерията от близо 20 дни. Дори с включен Always On екран, часовникът може да изкара 10 дни с един заряд, докато при „колегите“ му този показател е доста по-скромен. Ниската цена и опростената му работа го прави идеален избор за всеки нов почитател на този тип устройства.

Mi Fitness – центърът за умните часовници

Доста от функционалностите и на трите модела обаче зависят от софтуера, с който потребителят ги управлява. Тук идва Mi Fitness – приложението, което се явява като централен хъб за всички умни часовници и фитнес гривни на компанията. В него можете да намерите всички метрики за съня, активността, изхабените калории, спортните режими и персонализацията. Интерфейсът е идентичен за трите изброени модела. Единствено за Xiaomi Watch 2 има добавен бутон за линк към Play Store-а за допълнително инсталиране на приложения. Самият Mi Fitness има версия за iOS и Android, като е основният център за управление на умните часовници на Xiaomi и в двете екосистеми.

От него и в комбинация със сензорите зависи прецизността на измерените и събрани данни. Като цяло Xiaomi предоставя добри резултати за по-ниската от конкурентите си цена. Има отклонения, но те не са толкова драматични, че да не представят общата картина. Такива са наблюденията при проследяването на съня, както и при някои от спортните режими.

Свързането е лесно и може да стане през Bluetooth и посочване на модела или с QR код. При трите устройства и още две лични на Xiaomi проблеми нямаше и всички те се добавят в приложението. Когато имате толкова много джаджи свързани е препоръчително да поглеждате кое е активирано в момента да отчита, че да не се окаже, че сте излезли с несвързани часовник.

Mi Fitness предоставя доста лесно управление, персонализиране и следене на данните, които умнитечасовници на Xiaomi ви предлагат. Комбинацията е може би най-добрата в момента на българския пазар от гледна точка на цена-качество. Трите модела на Xiaomi също така покриват основните сегменти и биха задоволили вкусовете на почти всеки потребител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!