Ревю: Huawei FreeClip са слушалки с уникален дизайн, отличаващ ги от всички останали

Павлин Луканов 12 април 2024 в 11:30 31369 0

Huawei FreeClip

Снимка Павлин Луканов

Huawei FreeClip

Напълно безжичните слушалки не са устройства, от които можем да очакваме кой знае какви иновации във външния вид. Традиционно те са под формата на модели тип тапи или пък от отворен тип, но отново поставящи се в ухото. Най-новото предложение на Huawei обаче ни изненадва доста приятно с нетрадиционния си подход.

Става дума за Huawei FreeClip, които са с много стилен дизайн, част от инициативата на компанията Fashion Forward, за която неведнъж е ставало дума през изминалите месеци. С тази платформа Huawei слага акцент върху отличителния външен вид на продуктите си, а FreeClip са отлично нейно въплъщение.

Тези слушалки са идеални за голям кръг потребители, а най-вероятно и за вас. Това е така поради няколко основни причини. На първо място те стоят стабилно на ухото, дори при интензивни движения, като така можете да тренирате или да вършите различни дейности без да се притеснявате дали ще паднат. Въпреки стабилното захващане те са толкова удобни, че дори не се усещат, а така можете да ги носите безпроблемно през целия ден.

Освен това те не запушват ушите и чувате какво се случва около вас, предпазвайки ви от инциденти, но и давайки възможност да комуникирате с хората около вас. FreeClip имат и изключително издръжливи батерии, постигайки до 8 часа с едно зареждане и над 30 часа с включената в кейса батерия.

Иновации в дизайна

Защо обаче стигаме до това заключение? Слушалките, които са от отворен тип (Open-fit) могат да бъдат сбъркани със стилни обеци. Всяка от тях се състои от 3 основни части, Comfort Bean, Acoustic Ball и C-bridge, като завършената форма е вдъхновена от бароковата естетика. Разработката на модела е отнела на компанията три години, но чакането си заслужава, тъй като е постигната отлична ергономичност, следвайки естествените извивки на ушната мида. В процеса на разработка са проведени тестове на ушите на хиляди потребители, за да се постигне оптимален резултат.

Да се върнем обаче към основните елементи на слушалките. Първият от тях, Comfort Bean е с формата на бобено зърно, като застава зад ушната мида. Следва C-bridge зона, която е гъвкава, но здрава и включва окабеляването необходимо за връзката между останалите два елемента. Завършваме с акустичното топче, което е от вътрешната страна ушната мида и е насочено към ушния канал.

На фона на това, всяка индивидуална слушалка е с тегло от едва 5.6 гр., а тежестта е балансирана между елементите. При правилно поставяне дори няма да усетите, че ги носите, а така спокойно можете да прекарате дълги часове в слушане на музика или разговори. Въпреки удобството, слушалките се захващат изключително стабилно и няма да изпаднат дори при много интензивни тренировки. Говорейки за тренировки, слушалките са със сертификация IP54, което означава, че дори при по-сериозно изпотяване или лек дъжд, те няма да се повредят.

Иновативният дизайн способства и една много полезна възможност. Тъй като слушалките са симетрични, няма значение коя от тях слагате на различните уши. Така когато бързо ви се налага да приемете разговор няма да търсите дясната или лявата слушалка, а поставяте първата, която хванете.

Кейсът за зареждане е компактен и лесно може да се съхранява в джоба или чантата. FreeClip имат две цветови версии в черно и лилаво.

Лесно свързване и разширени възможности

Huawei FreeClip се свързват лесно с най-разнообразни устройства, смартфони (Android и iPhone), както и компютри, а дори поддържат връзка едновременно с два уреда, което дава допълнително удобство. Свързването е чрез Bluetooth и първоначално в повечето случаи при отваряне на капачето на телефона (ако е активиран Bluetooth) ще се покаже опция за сдвояване. Иначе задържате за няколко секунди бутонът на кейса и пак започвате този процес. Ако имате някои от актуалните телефони на Huawei дори можете да свържете към него едновременно два чифта слушалки.

Добре е и да изтеглите приложението Huawei AI Life (през AppGallery за Android и App Store за iOS/iPhone). Чрез него можете да следите нивото на заряд на батериите, да откривате загубена слушалка в близост, да сменяте еквалайзера и да променяте функционалностите за сензорно управление.

За звука се грижат 10.8-милиметрови двойно-магнитни динамични говорители и има поддръжка за кодеци SBC, AAC, L2HC и LC3. Тъй като става дума за слушалки от отворен тип е важно и наличието на решение за ограничаване на изтичането на звук, чрез система за обратни звукови вълни. Така звуците се предават директно в ушния канал. Качеството на звука е добро, но разбира се не може да очаквате постиженията на слушалките, които се поставят в ухото, заради липсата на пасивна изолация.

Междувременно обаче това е за сметка на друго удобство, а именно възможността да чувате какво се случва около вас. Така дори докато слушате музика в офиса можете да говорите с колегите си. Докато тичате в парка пък ще чуете приближаващо се колело или друга опасност. Добавени са и сензори, които отчитат дали носите слушалките и ако ги свалите се преустановява плейбека.

Заслужава си да отбележим, че FreeClip се справят добре по време на разговори в различни ситуации. Тук помаха технологията DNN, отделяща гласа от околните звуци, а има и отделен микрофон за премахване на шума от вятъра.

Дори в движение можете лесно да управлявате някои функционалности чрез трите сензорни зони, които разпознават двойно и тройно докосване. Така можете да пускате/спирате музиката, да приемате/прекратявате обаждания или да преминете към следващата песен. Управлението на командите става в приложението AI Life.

Впечатляваща батерия

Един от най-важните елементи в повечето типове носими устройства са батериите. Именно тази черта е от значение за това колко време можете да слушате без да презареждате, а в това отношение FreeClip ни изненадват много приятно.

С един заряд слушалките могат да предложат възпроизвеждане до 8 часа. Това се удължава до 36 часа с включената в кейса батерия. Ако се използват за разговори, те предлагат съответно до 5 и 20 часа. Има също така бързо зареждане на слушалките, като за 10 минути получавате заряд за 3 часа възпроизвеждане. Пълното зареждане отнема 40 минути, а кутийката се зарежда за 60 минути жично. Поддържа се също така и безжично зареждане.

Изкушаваща оферта в комплект с фитнес гривна

До 21 април включително FreeClip се предлагат в комплект с фитнес гривната Huawei Band 8 на препоръчителна цена от 399 лева в търговската мрежа на Yettel, Vivacom, Технополис, Zora, избрани партньори на дистрибутора Поликомп като Ozone.bg. Ardes.bg, Plesio и laptop.bg, и онлайн магазина на A1.

Huawei FreeClip определено впечатляват с иновативния си и стилен дизайн. Те са леки и се носят неусетно, без да падат дори при интензивни движения. Можете спокойно да ги използвате и за разговори, а докато слушате музика ще сте наясно какво се случва около вас. Що се касае до батериите, те са изключително издръжливи, давайки високи нива на автономност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки