56 сигнала са подадени срещу Борислав Сарафов и заместниците му

OFFNews 21 октомври 2023 в 12:42 2155 1

Съдебна палата

Снимка БГНЕС/архив

56 сигнала срещу главния прокурор и неговите заместници са подадени за няколко месеца, след като от юли заработи новият механизъм за разследване. Сред тях има не малко от един и същи подател, съобщи съдия Лада Паунова по Нова тв. 

Тя получава сигналите и решава дали да започне разследване срещу обвинител номер едно и заместниците му, Паунова е и председател на Наказателната колегия на Върховния касационен съд. 

Имаме и няколко изпратени сигнали по прокурорски преписки, които представляват отделени материали, касаещи главния прокурор или негов заместник, подчерта Паунова. Тези срещу Сарафов са общо 6. 

Сигналите, в които няма данни за престъпление, се изпращат на прокуратурата, а другите - на съдията, който ще разследва главния прокурор - съдия Даниела Талева. 

„Разследването се осъществява от разследващи полицаи, които са от МВР и от Агенция „Митници”. Би следвало да бъдат определени със заповед на съответните министри. Кой ще сезира министрите, кога ще издадат такава заповед - не мога да кажа понастоящем”, коментира заместник-председателят на ВКС. Не е уреден и въпросът къде ще е работното място на магистрата, който ще разследва Борислав Сарафов. В момента кабинетите им в съдебната палата са близо един до друг. 

„Отговорът на този въпрос съвсем не е без значение, защото основната цел на механизма за разследване на главния прокурор е да се гарантира независимо разследване”, подчерта Лада Паунова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика