КПКОНПИ извади документи срещу шефа на ВВС, два пъти отказал информация за Радев

OFFNews 10 февруари 2020 в 12:52 7125 7

По подобие на прокуратурата, която извади записи от СРС-та срещу призидента Румен Радев, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) показа две писма от ВВС до антикорупционната комисия, отнасящи се до държавния глава и неговата съпруга Десислава Генчева, като доказателство, че подозренията за конфликт на интереси при назначаването на президентската съпруга не са голословни. 

От комисията обясняват, че отварянето на документите е "по повод съобщение до медиите на Министерството на отбраната от 07 февруари 2020 г. с докладна записка на началника на отбраната „във връзка с изнесената в публичното пространство информация, касаеща командира на ВВС относно проверка от КПКОНПИ".

Тя беше наредена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, след като в края на миналия месец прокуратурата разпространи запис на разговор между Стойков и президента Румен Радев, свързан с назначаването на Десислава Радева като пиар във ВВС. Проверката беше извършена от началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който е и пряк началник на Цанко Стойков. Докладът му не съдържа предложение за налагане на административно наказание на командира на ВВС.

Днес антикорупционната комисия публикува две писма на ген. Цанко Стойков в отговор на отправени до него искания за представяне на информация на основание чл. 72 З. Исканията са били изпратени в хода на производство за установяване на конфликт на интереси.

От писмата на ген. Стойков се разбира, че на два пъти той е отказал информация на антикорупционната комисия по отношение на Десислава Генчева (сегашна Радева).

Първото от тях е от 10 май 2019 г. В него пише, че о.р. ген-майор Румен Радев е освободен от длъжността "командир на ВВС" и от военна служба на 16 август 2016 г., а трудовият договор на Десислава Генчева е прекратен на 23 септември 2016 г. Ген. Стойков отбелязва, че тригодишният давностен срок за проверка по закона за конфликт на интереси е изтекъл.

Второто писмо на генерала е от 27 май 2019 г. и в него се твърди, че от изпратената напомнителна кореспонденция "не става ясно дали има образувано производство по отношение на о.р. ген.-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева, което е процесуална предпоставка за предоставяне на информация от надлежен орган".

Обяснява се още, че за да има конфликт на интереси, трябва да са налице три обстоятелства:

- лице, заемащо висша публична длъжност по смисъла на чл. 6 от ЗПКОНПИ, т.е. към онзи момент Румен Радев не е президент;

- наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастно и обективно изпълнение на правомощия или задължения му по служба;

- упражнено властническо правомощие, повлияно от частен интерес.

И отново се напомня, че е изтекъл давностния срок, които означава, че данни не трябва да се предоставят. 

Генералът отбелязва до комисията на Сотир Цацаров, че, тъй като Радев вече е президент, по закон при проверка за конфликт на интереси антикорупционната комисия трябва да изиска и да получи необходимата информация и документи от постоянна комисия на Народното събрание, а евентуално и информация, свързана с дейността на Румен Радев като командир на ВВС за минал период от време – от органа по избора или назначаването.

"Командирът на ВВС се назначава с указ на президента на Република България, по предложение на Министерския съвет. Видно е, че Командването на ВВС не е надлежният орган за предоставяне на исканата информация за о.р. генерал-майор Румен Радев. По отношение на г-жа Десислава Генчева, същата не попада в хипотезата на чл. 6 от ЗПКОНПИ", пише още Цанко Стойков.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

7

ЛАФЪРДИЕВ

10.02 2020 в 18:21

Пък виетнамската патица по пекински вчера са изцепи - някой ни посъветва да заровим томахавката..
Пък то - по оня ден счетоводител Горанчо.. Пак поде темата..
Вчера Гешефтко напоително разказа как офисът на фирманата-доставчик за ВВС се намира в кабинета на НАЧАЛНИКА на ВВС..
Щото той записа на ген. Стойков и Радев от КАБИНЕТА на командващия ВВС е записан..
Та значи - ген. Стойков е закачен заради фирмата.. А Радев е закачен заради закачения в УЖ разследването.. За което Гешефтко се изпусна и че НЯМА СЪДИЙСКО РАЗРЕШЕНИЕ!!
Днес пък ЦацаАриела подфаща дае държи исо по темата..
Нерде - фирма доставчик на ВВС....
Нерде ПР Деси и апартаментите и..
Престъпление по закона за СРС-тата лъщи отвсякъде.. И не Радев или ген. Стойков го вършат.. А родната ни прокурватура..

6774

6

ЛАФЪРДИЕВ

10.02 2020 в 18:13

Що ми се струва, че за ЦацаАриелчо и за него - преди да стане, че и кат стана главпрокурватура, имаше некакви писания за вили, апартаменти и т.н. нещица..
Се и те с конфликт на интереси бяха..
Покрай апартаментгейта и за него, и за жена му Меглена са споменуваше..
Дъл сега кат шеф на КОМПИРА ша са самозсезира .. Пак да отвори делото..

606

5

order

10.02 2020 в 17:13

"Записът на разговора между мъж, за когото се смята, че е президентът Румен Радев и командващия ВСС генерал Цанко Стойков, разпространен от прокуратурата, е направен по повод разследване за нарушения при доставка на оборудване за армията, каза преди дни пред БНР главният прокурор Иван Гешев."

:-)
Значи в момента подслушват Баце и Каракачанов за доставката на безценното американско оборудване?!

15509

4

Бухльо

10.02 2020 в 16:14

Като чета писмата, става ясно, че отказите са правомерни. И още - информацията е искана с една цел - да се намери нещо за оцапване на президента.

606

3

order

10.02 2020 в 15:11

ЕЕЕЕ ВЕЧЕ СЕ УСПОКОИХ....ЩОМ КОМПИРИТЕ СА ПОЛУЧИЛИ ТЕЯ ТАЙНИ ЗАКЪСНЯЛИ ДОКУМЕНТИ И РЕШЕНИЕТО ИМ ВЕЧЕ Е ЖИСТОКО:........
С Решение № РС-252-19-050 от 31 юли 2019 г., правоприемникът на антикорупционната комисия от 2016 г. - КПКОНПИ, отсича: ген. Радев и съпругата му Десислава Радева (екс Генчева) не са в конфликт на интереси. Тоест - твърденията в сигналите за назначаването ѝ и за имотните им облаги са се оказали безпочвени.

606

2

order

10.02 2020 в 14:08

Схватката "Гешев срещу Радев" е подигравка с демокрацията! .......
https://www.paragraph22.bg/22-analizi/read/shvatkata-geshev-sreshtu-radev-e-podigravka-s-demokraciiata
С Решение № РС-252-19-050 от 31 юли 2019 г., правоприемникът на антикорупционната комисия от 2016 г. - КПКОНПИ, отсича: ген. Радев и съпругата му Десислава Радева (екс Генчева) не са в конфликт на интереси. Тоест - твърденията в сигналите за назначаването ѝ и за имотните им облаги са се оказали безпочвени.

8000

1

narisuvan

10.02 2020 в 13:01

Мутродържавата ще се самоизяде!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews