КПКОНПИ наложи възбрана на имот на Васил Божков във Франция

Процедурата е протекла паралелно у нас и във Франция, това е първият случай на възбранен имот на българин в чужбина

OFFNews 22 март 2022 в 09:12 3693 0

Снимка БГНЕС

Антикорупционната комисия възбрани имот на бизнесмена Васил Божков във Франция.

Това стана след решение и на Софийския градски съд, каза Антон Славчев, който след напускането на Сотир Цацаров от 1 март пое ръководството на КПКОНПИ, за БТА. 

Това е първият случай на възбранен имот на българин в чужбина. Недвижимият имот представлява индивидуализирани обекти от комплекс – жилищна сграда и е предмет по гражданско дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Пазарната му стойност е в размер на 2 611 228,63 лв., каза още Славчев. 

По думите му процедурата е протекла паралелно у нас и във Франция, като съгласно френското законодателство е проведено специално производство, според техния Граждански изпълнителен кодекс. То се ръководи от нотариус. В рамките на това производство е потвърдена законосъобразността и правилността на мярката и е постановено вписването ѝ в Парижката служба по регистрация на ипотеки/възбрани.

В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия. На този етап повече данни не могат да бъдат дадени, защото рискуваме лицата, срещу които сме предприели тези действия, да вземат необходимите мерки, обясни още Антон Славчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews