КПКОНПИ установи конфликт на интереси при двама общинари

OFFNews 28 март 2022 в 13:17 2443 0

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при двама общински съветници – в Стара Загора и Хисаря. Производствата срещу тях са започнали по сигнали. Наложена им е глоба в общ размер на 20 000 лв., съобщиха от КПКОНПИ.

По отношение на общинаря от Стара Загора Янко Янков (мандат 2029-2023 г.) е установено, че е конфликт на три пъти. Участвал е в гласувания на 14 и на 24 септември 2020 г. и в края на октомври същата година, като е внесъл и подкрепил решения за намаляване на таксите и премахване на лихви за периода на извънредното положение на фирми-наематели на рекламно-информационни елементи. Така е облагодетелствал майка си - едноличен собственик на капитала и управител на рекламна агенция.

По закон Янков е трябвало да си направи самоотвод при изпълнение на служебните си задължения в трите случая. Глобата му е 15 000 лв.

Общинският съветник от Хисаря Бойко Гавраилов (мандат 2019-2023 г.) е и председател на Постоянната комисия по икономика, бюджет, финанси, антикорупция и конфликт на интереси в ОбС. На 17 юни 2021 г. е гласувал „за“ отлагане на обсъждането на доклад за несъвместимост на негов колега. В хода на проверката е установено, че Гавраилов и другият общински съветник са имали общи дружества от 2005 г. и така са в трайна икономическа зависимост, което ги прави свързани лица по смисъла на закона. Упражнявайки правото си на глас, вместо да се самоотведе от конкретното гласуване, Гаврилов все пак е гласувал в частен интерес. КПКОНПИ му налага глоба от 5000 лв.

И за двамата приетото решение на комисията не е влязло в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews