Нов съдебен състав поема делото на Цветанов

OFFNews 24 юни 2015 в 11:26 3484 1

С публична процедура Софийският апелативен съд (САС) днес повторно избра съдиите, които ще гледат върнатото от Върховния касационен съд (ВКС) дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Системата за случайно разпределение на делата определи Маргаритка Шербанова за съдия-докладчик, а другите двама членове на съдебния състав са Петя Шишкова и Милена Панева.

Петя Шишкова и Милена Панева са гледали делото за костинбродските бюлетини, както и делото на бившия шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров за източване на близо 6 млн. лв. от дружеството. Именно Шишкова, Панева и колежката им Христина Михова отмениха 14-годишната присъда на Димитров.  

През 2012 г. Шишкова бе една от тримата съдии, които си направиха отвод по делото за пране на пари по САПАРД. Панева пък е била част от състава, отменил осъдителната присъда на прокурорския син Бисер Андреев, обвинен за катастрофата на бул. „България” през август 2011 г., в която загинаха двама души. 

До повторна процедура се стигна след като вчера бе определен друг съдебен състав в лицето на съдия-докладчик Надежда Трифонова, Снежана Душкова и Иван Стойчев.

Малко след като системата за случайно разпределение на делата изтегли името на Шишкова тя си направи отвод по делото, а като мотив за това свое решение посочи, че е в близки родствени отношения със съдията, постановила присъда по частно наказателно дело, гледано в Пловдивския районен съд, страна, по което е бил Цветанов – а именно нейна сестра. А както по време на процеса, така и след това са правени негативни коментари относно обективността при разглеждането на това дело и безпристрастността на съда. Трифонова смята, че съмненията в безпристрастността на сестра й, ще дадат повод за съмнение и в нейната безпристрастност в друго дело срещу същия подсъдим. 

Припомняме, че на 19 юни ВКС отмени 4-годишната осъдителна присъда на Цветан Цветанов и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд.

На 9 февруари 2015 година САС потвърди осъдителната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП – Велико Търново, Орлин Тодоров.

По това обвинение Цветанов получи 4 години затвор и на първа инстанция. Според мотивите на Софийския градски съд (СГС) Цветанов е осуетил разследване срещу антитерориста в продължение на една година.

С публична процедура бяха определени съставите, които гледаха двете дела на Цветанов на последна инстанция, а именно делото за шестте "не"-та, както и за длъжностното присвояване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews