Очаквано съдът спря второ дело срещу Цветанов

ОFFNews 05 ноември 2014 в 11:25 3337 3

Снимка Стефан Марков/Булфото

Софийският апелативен съд (САС) спря делото за длъжностно присвояване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради депутатския му имунитет.

Това е едно от общо трите дела слещу бившия вътрешен министър, в което той е подсъдим за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. На първа инстанция бившият вътршен министър бе оправдан.

Пред съда днес адвокатът на Цветанов Менко Менков заяви, че клиентът му желае делото да продължи въпреки имунитета, но съдът отхвърли искането като недопустимо, защото в случая трябва да се премине през процедура, при която прокуратурата да поиска сваляне на имунитета на Цветанов. 

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че до края на ноември ще внесе няколко искания за сваляне на имунитетите на поне 8 народни представители.

За 12 ноември в САС е насрочено още едно дело срещу Цветанов, по което той е подсъдим заради отказа му за прилагане на СРС по отношение на Орлин Тодоров. По това дело бившият вътрешен министър получи четири години затвор на първа инстанция.

Третото дело, по което Цветанов е подсъдим за т.нар. "мобилни подслушвания", също беше спряно заради имунитета му. Отново заради имунитета пред прекратяване е и делото за клевета, в което Цветанов отговаря за това, че обвини съдия Мирослава Тодорова в съпричастност към организираната престъпност. Ако по това дело Цветанов не се откаже сам от имунитета си, нещо което към момента не е направил, то ще бъде прекратено поради изтичане на давност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews