В Септември ще има предсрочни избори. Съдът окончателно отстрани кмета Марин Рачев от поста му

OFFNews 02 март 2020 в 19:43 5975 0

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Пазарджик, според което кметът на община Септември Марин Рачев е отстранен от поста му. Причината - конфликт на интереси, предаде пазарджишкото издание "Виделина".

Общинската избирателна комисия в Септември има 3 дни срок да се произнесе. Решението на съда е окончателно. Това означава, че в общината трябва да се проведат нови избори за кмет.

На 27 януари тази година Административният съд отмени решението на ОИК - Септември, с което комисията отказва да обяви предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета Марин Рачев. 

Освен това Общинската избирателна комисия в Септември беше осъдена да заплати на Местна коалиция "БСП за България, Партия на Зелените, Движение за радикална промяна Българска пролет" съдебни разноски в размер на 900 лв. Решението беше обжалвано от адвокатите на Рачев пред Върховния административен съд.

"Нормата задължава ОИК да издаде решение за предсрочно прекратяване на пълномощията при установен конфликт на интереси с влизането в сила на акта по установяване. Правилното тълкуване на нормата сочи, че е налице обвързана компетентност на ОИК и той следва да прекрати предсрочно пълномощията" - пише в решението на ВАС.

Установеният конфликт на интереси на заемащия длъжността "кмет" за мандат 2019-2023 г. Марин Рачев за време, през което е бил също лице, заемащо публична длъжност, е основание за освобождаването му от длъжността, гласи още решението на ВАС.

На 31 май 2018 г. КПКОНПИ постанови, че кметът на община Септември Марин Рачев е бил в конфликт на интереси заради издаването на заповед, с която е одобрен проект за Подробен устройсвен план - план за регулация и застрояване за имот в местността "Селска кория" - в землището на Ветрен.

Заповедта е обслужвала "частен интерес на свързано с него лице", се казва в решението на комисията. Рачев не е подал задължителната декларация.

На 26 декември 2017 г. пазарджишкото издание "Виделина" публикува собствено разследване, в което беше описана предисторията, довела до подаване на сигнала до КПКОНПИ.

Предисторията започва с приемането с пълно мнозинство от присъствалите 18 общински съветници на решение, с което се разрешава изработване на проект за местност "Селска кория" в землището на Ветрен. Предложението до тях е направено от кмета Марин Рачев.

От текста на документа става ясно, че целта е да се проведе процедура по промяна на предназначението на част от имота - с начин на трайно ползване "Дървопроизводителни горски площи" в УПИ "За семеен хотел". За него трябва да се предвиди свободностояща нискоетажна застройка.

Въпросното решение не подлежало на оспорване, гласуват вкупом съветниците и възлагат изпълнението му на кмета на община Септември Марин Рачев.

След решението на ОбС – Септември комисия в Регионална дирекция по горите – Пазарджик е променила предназначението на поземлен имот в горски територии – собственост на юридическото лице "Ръжанков" ЕООД.

Фирмата е внесла изискуемите документи в държавното ведомство, а от тях става ясно, че инвестиционното й предложение е "Изграждане на обект "Семеен хотел".

С решението на комисията към РДГ – Пазарджик се променя предназначението на поземлен имот в горски територии с обща площ 5 дка и се касае за същия имот в землището на Ветрен. В тримесечен срок от съобщаване на решението "Ръжанков" ЕООД трябва да заплати цена за промяна предназначението на поземления имот в горски територии в размер на 20 035 лева.

Дървесината от имота е на собственика му и добивът, както и разпореждането с нея, се организира от него и за негова сметка. Разрешава се сеч на дървета в площта с променено предназначение след заплащане на горната сума, се казва още в решението на комисията към РДГ – Пазарджик.

Справка в търговския регистър тогава показа, че фирмата е собственост на Спаска Тодорова Рачева, майка на кмета Марин Рачев, а управител към онзи момент е 37-годишният Иван Георгиев Ръжанков – втори братовчед на градоначалника на Септември.

Адресната регистрация на дружеството е в с. Карабунар, а адресът, който е даден за кореспонденция, е офисът на съпругата на Марин Рачев – Васка Рачева. На същия адрес са регистрирани или са дадени за кореспонденция още редица дружества.

През 2018 г. Рачев беше задържан и му бяха повдигнати две обвинения за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки. После стана ясно, че негови роднини са получили около 13 милиона лв. от неизгодните сделки. Рачев беше пуснат под парична гаранция от 250 хиляди лева. Според прокуратурата той е контролирал 14 фирми, които са изпълнявали всички обществени поръчки на общината. В средата на февруари 2018 г. съдът намали паричната гаранция на 130 хил. лв., а само ден по-късно, след като беше отстранен от поста, Рачев отново се върна на работа като кмет на община Септември с решение на Апелативния съд. 

Регионалното управление по образованието в Пазарджик започна и проверка дали ученици и учители от град Септември са участвали в митинга в подкрепа на подсъдимия кмет Марин Рачев на 2 февруари.

През април м.г. Рачев се сдоби с обвинение, че плащал скъпо за незапочнат ремонт и по този начин ощетил общината с 226 528.24 лева. През май същата година кметът получи и 2,6 условно с 4 години изпитателен срок заради това, че в периода 2006-2007 година, като едноличен търговец на горива, е укрил данъци в размер на над 118 хиляди лева, подавайки неверни декларации, подписани от съпругата му. 

Отново през май 2019 г. съдът запорира сметки за 9 млн.лв на Рачев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки