Григор Димитров се класира за третия кръг на Roland Garros

Александра Маркарян 01 октомври 2020 в 16:14 5449 0

Снимка БТА/AP

Григор Димитров

Григор Димитров се класира за третия кръг на Roland Garros. В приключилия преди минути мач от втория кръг българинът победи словака Андрей Мартин с 6:4, 7:6(5), 6:1 за малко повече от два часа.

В първия кръг българинът се наложи също в три сета над французина Грегоар Барере (6:3, 6:2, 6:2), а в третия го очаква деветият в света Денис Шаповалов (Канада) или Роберто Карбалис Баена (Испания), които играят пети сет.

Днешният двубой между Димитров и Мартин бе вторият в програмата на корт "Симон Матьо" и започна към 14 ч българско време. 31-годишният словак сервира първи и Григор имаше възможност за пробив, но не го реализира. Ситуацията се обърна във втория - дълъг и завързан гейм, в който словакът получи шансове, но в крайна сметка първата ни ракета го затвори. Последваха няколко относително бързи геймове, при които всеки вземаше подаването си. Нова възможност за пробив дойде в седмия гейм и тя бе за Димитров. Този път той не пропусна и поведе с 4:3, а това беше достатъчно за спечелването на първия сет от 18-ия в схемата българин с 6:4 след 48 минути игра.

Първият, който проби във втория сет бе 102-рият в света. Словакът поведе с 1:3. Българинът върна пробива в седмия гейм и намали преднината на 3:4, след което бързо изравни на 4:4. Стигна се до първия тайбрек за Григор в турнира. Той отиде в неговата сметка и след още 51 минути игра българинът поведе с два сета на нула.

Третият сет започна с ранен пробив и Димитров поведе с 2:0. Словакът върна пробива за 2:1, но не успя да затвърди и Григор отново проби за 3:1. Нов пробив на нула за Григор увеличи преднината му на 5:1, след което дойде и логичната развръзка в сета и мача: 6:1.

След края му Григор сподели, че днешният му двубой е бил по-трудният от първия в турнира. „Направих доста непредизвикани грешки. Днес обстановката беше тежка, имаше много силен вятър, нямахме време да се подготвим, трябаше да намеря начин да опитвам неща, да сменя и кордажите по време на мача. Много бяха факторите в днешния ден, но се радвам, че успях да намеря вариант да се върна, особено във втория сет“, каза той пред БНТ.

Въпреки всички обстоятелства българинът смята, че „днес бях като че ли една крачка напред“. 

„Условията са много различни - вали, спира, слънце, вятър. Продължавам напред, имам още какво да дам“, каза Димитров, а на въпрос кой от двамата си потенциални съперници предпочита отговори: „Който и да е, няма значение“.

За третия кръг се класира и Цветана Пиронкова след служебна победа над отказалата се заради контузия Серина Уилямс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки