Маги Малеева е новият капитан на България за "Били Джийн Кинг къп"

OFFNews 26 февруари 2024 в 19:09 1099 0

Малеева

Снимка БФ Тенис

Маги Малеева ще има ново поле за изява

Магдалена Малеева е новият капитан на България за "Били Джийн Кинг къп". Най-малката от сестрите Малееви заменя на поста Дора Рангелова.

Първото предизвикателство за Магдалена Малеева на този пост е участието на България в първа група на Евро-африканската зона на „Били Джийн Кинг къп". Надпреварата ще се проведе в Оейраш (Португалия) от 8 до 13 април. Освен България на турнира в Португалия ще участват отборите на Австрия, Дания, Гърция, Унгария, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Сърбия, Швеция, Турция и домакините от Португалия.

В кариерата си Магдалена Малееви достига до четвърто място в ранглистата на WTA. Участва на Олимпийските игри в Барселона, Атланта и Атина. Като състезател за отбора на България за "Фед къп" ("Били Джийн Кинг къп") записва общо 41 мача (24 победи и 17 загуби).

Магдалена е европейска шампионка за девойки до 14 години през 1988 г. Тя придобива статут на професионална тенисистка през 1989-а. Първата си голяма титла печели в Сан Марино през лятото на 1992 година. С това Малееви стават първите три сестри, спечелили турнир от веригата на женската асоциация УТА. Сред големите ѝ успехи са несъмнено победите в турнира в Москва, който тя печели три пъти - през 1994, 1995 и 2002 година. Последната си титла в руската столица българката описва като "най-добрата седмица в кариерата си" като по пътя към трофея тя побеждава Винъс Уилямс, Амели Моресмо и Линдзи Дейвънпорт.

С победата в Бирмингам през 2003-а Магдалена Малеева става една от малкото тенисистки, печелили турнири на всички основни настилки. Има общо 60 седмици в топ 10, а през януари 1996 става номер четири в световната ранглиста. Печели 11 титли на сингъл (10 WTA 1 ITF) и шест титли на двойки (5 WTA 1 ITF).

След края на тенис кариерата си Малеева се завръща в България, където активно развива екологичната инициатива "Горичка", участва в създаването на Тенис клуб "Малееви" в София, както и на производство на био храни.

През 2011 и 2012 година е в челната десетка на класацията за най-влиятелни жени в България. През юли 2015-а Малеева заедно с Рене Стъбс печелят титлата на "Уимбълдън" в турнира на легендите.

През юли 2004-а тя се омъжва за дългогодишния си приятел Любомир Ноков. Имат три деца - Юлия, родена през юни 2007 г., Марко, роден през декември 2008 г. и Нина, родена през август 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!