Изследване опроверга твърдението, че кафето ободрява

OFFNews 07 юли 2023 в 08:00 3141 1

кафе

Снимка Pixabay

Изследване на испанския университет "Хайме I"

Кафето може да съживи сънливите хора в началото на деня, но не само заради кофеина. Други фактори, свързани със сутрешната чаша еспресо или капучино, могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция, показа изследване.

За да разберат как точно действа кафето, учени, ръководени от Мария Пико-Перес, изследовател в испанския университет "Хайме I", решават да проверят дали мозъкът реагира по един и същи начин на чаша кафе и на същата доза кофеин, дадена под формата на таблетки, пише БГНЕС.

"Някои от ефектите на чаша кафе бяха напълно възпроизведени от кофеина но не всички: други бяха специфични за консумацията на кафе, поради фактори като специфичния мирис и вкус на напитката и психологическите очаквания, свързани с пиенето ѝ“, казва Мария Пико.

В проучването са участвали хора, за които сутрешното кафе е навик. Изследваните лица били помолени да не пият никакви напитки, съдържащи кофеин, и да не приемат никакви кофеинови препарати в продължение на три часа преди да отидат в лабораторията.

Тестът изглеждал по следния начин. Първо на всички участници било направено функционално сканиране на мозъка с магнитен резонанс, след това на половината от тях било дадено кафе, а на другата половина - таблетка с кофеин, и половин час след това отново било направено сканиране. По време на ядрено-магнитния резонанс участниците били помолени да се отпуснат и да мечтаят.

Всъщност механизмът на действие на кофеина е известен, така че учените очаквали, че участниците първо са подобрили интеграцията на невронните мрежи, свързани с префронталната кора - която отговаря за работната памет - и второ, на мрежите, участващи в процеса на анализ на реалността и саморефлексия.

"Второто" се оказало еднакво и при двете групи: хората станали по-добре подготвени за преминаването от режим на готовност към режим на работа като такъв. Оказало се обаче, че при тези хора, които пиели кафе, се подобрило невронното взаимодействие в частите на мозъка, отговарящи за работната памет, когнитивния контрол и  целенасочеността.

"Казано по-просто, изследваните лица бяха по-бдителни и възприемчиви към външни стимули след кафе, отколкото след кофеин", заключава Пико-Перес. Тя също така предполага, че дори безкофеиновото кафе предлага ползи за хората, каквито чистият кофеин няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

Панелен земеделец

07.07 2023 в 09:43

Този текст с испанското изследване вчера и днес е копи-пейстнат в доста медии. Нищо лошо.
И на повечето места е обобщен извода, че кафето носи специфични ползи. А сега вижте заглавието тук.
Вижте дори само последния финален абзац. Изследването и самият Пико-Перес сочат, че пиенето на кафе - а не приемането на кофеин "на хапчета" - "предлага ползи на хората".
Ободрен от кафето си тази заран, си мисля, че редакторът - или е фен на Блитц, или не осмисля значението на "опровергавам".
Щеше да е само смешно, ама е малко тъжно: неграмотност, манипулиране, оригиналничене или какво? Просто фейк.
Оправете си заглавието!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика