Бившият здравен министър: Не сме планирали хеликоптерни бази в болниците

OFFNews 04 август 2023 в 11:44 1100 1

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС

Асен Меджидиев, бивш министър на здравеопазването

пресконференцията на правителството вчера имаше една неточност. Не сме планирали създаването на хеликоптерни бази в болниците", коментира по БНТ бившият здравен министър от служебните кабинети д-р Асен Меджидиев.

Каква е разликата между оперативна база и хеликоптерна площадка? Оперативните бази са с хангари, където са екипите, нощуват хеликоптерите, има пожарна охрана. Хеликоптерните площадки ги стартирахме в болници, защото хеликоптерът трябва да има къде да кацне, когато се превозва пациент. Болница с всички видове специалности в нея. Тъй като Министерството на транспорта възложи поръчка за наем на хеликоптери, ние очаквахме първите два хеликоптера още през юни месец и стартирахме първо изграждане на две оперативни бази с хангари и те са готови – "Враждебна", София и Долна Митрополия, Плевен. Единственото, което остана за Долна Митрополия, е да се оборудват помещенията за медиците и пилотите, уточни Меджидиев.

Той каза още, че проектът за спешна помощ по въздух (HEMS) е започнат през 2020 г., а е бил включен в Плана за възстановяване и развитие от служебното правителство на Стефан Янев. По думите му процедурата за закупуване на хеликоптерите не е била добре извършена, затова служебното правителство е стартирало нова и е сключило договора с италианската фирма.

Създадохме екипи, обучиха се 105 медика. Хеликоптерите под наем щяха да дойдат с пилоти и техници. Нашата отговорност беше да обучим медиците, което направихме. Създадохме и Национален център за спешна помощ по въздух, дори назначихме персонала в него. С двете оперативни бази искахме да започне процеса, паралелно с това се обсъждаше къде да бъдат другите бази, които трябваше да са общо пет - в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Безмер, каза бившият здравен министър.

Той коментира и дали е нарушен европейски регламент с назначаването на Държавния авиационен отряд (ДАО) за изпълнител на полетите.

Доколкото знам, от Министерството на транспорта са се допитали до организацията, която отговоря ЕС, откъдето им е било казано, че ДАО може да изпълнява тази дейност и не е необходимо създаването на търговско дружество. Дори се коментираше, че в държави като Полша, Словения, Чехия, Германия това са дружества, които не са регистрирани по Търговския закон, както казаха вчера. В някои от тези страни Гражданска защита изпълнява тази функция. Това са държави в ЕС, но можем пак да се допитаме за становище. Ако решат да регистрират ново дружество - добре. Имаме обучени медици, трябва да се обучат пилоти, каза Меджидиев.

По думите му той е имал три приоритера - НEMS, детската болница и бракуваните ваксини.

Спестихме около 280 млн. лв. на държавата от ваксини, това е голям финансов ресурс. Това са пари за здравеопазването. За детската болница – имаме подробен градоустройствен план, има избрано място, подписахме с Европейската инвестиционна банка за изготвяне на анализа, отчете Асен Медждиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

04.08 2023 в 12:02

Според становището на здравния министър в Задунайская губерния няма нужда от въздушна спешна помощ. Причината: няма пари за крадене от тези хеликоптери. Следователно няма и защо да ги доставят. На правителствата не им пука за над 1,5 милоиона пенсионери които поради напредналата възраст, лошото лечение са с много заболявания. А за другите е ясно: те са излишни!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews