Болница ''Лозенец'' навърши 75 години

OFFNews 20 април 2023 в 14:36 924 0

болница Лозенец

Снимка УМБАЛ "Лозенец"

75 години болница "Лозенец"

Седемдесет и пет години от създаването си отбелязва университетската многопрофилна болница "Лозенец".

За празника от лечебното заведение са подготвили изложба, която показва някои от щастливите моменти на пациентите, както и ключови моменти от историята на болницата. Днес ще бъде направена и първа копка на параклиса "Вяра, Надежда и Любов".

В момента тук специализират над 150 млади специалисти. Всички наши студенти, обучавани във факултета, имат възможност при желание да останат и да продължат професионалния си път при нас - да специализират. Непрекъснато работим и се стремим да привличаме млади специалисти, които са извън България. Вече имаме един колега, който след 10 години работа в Германия се върна при нас и сме в контакт и с други специалисти, които имат интерес да се завърнат у нас, заяви директорът на УМБАЛ "Лозенец" Христо Стоянов.

Най-новата специалност в лечебното заведение е лицево-челюстната хирургия.

Основите на бившата правителствена болница са положени през 1948 година с откриването на поликлиника, която да обслужва тогавашния политически елит. Постепенно от поликлиника се превръща в болнично лечебно заведение.

През последните десетилетия УМБАЛ "Лозенец" отваря вратите си за всички пациенти, а през 2003 г. става основна клинична база на новосформирания медицински факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

По случай празника болницата беше удостоена с Почетния знак на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки