Дълъг ковид се среща и при деца, това е втора фаза на боледуването

Ваксините са много препоръчителни за хора със сърдечни заболявания, обясни проф. Иво Петров

OFFNews 18 януари 2021 в 10:45 3584 0

Между 0,003 и 0, 006% е смъртността при пациенти с ковид под 21 години. Никой обаче не е казал, че децата не могат да бъдат засегнати от вируса. Става по-трудно и го карат по-леко, но това не е абсолютно, не е 100 на 100. 

Това заяви началникът на Клиниката по кардиология в „Аджибадем Сити Клиник“ проф. Иво Петров по Нова тв, като коментира усложненията при 20 деца у нас месец след боледуване с COVID-19. Кардиологът уточни, че още в началните месеци на пандемията са се появили съобщения от Великобритания за т.нар. „Long COVID-19”. 

Дългият ковид не е повторно заразяване, е втора фаза на боледуването. Тогава се забеляза втори пик на заболявания, които протичат по различен начин. Пациентите вече сса PCR-негативни, но с изработени антитела от късната фаза на инфекцията. Това по-скоро е познатата цитокинова буря, обясни професорът. 

Тъй като милиони хора боледуват по света, този Мултисистемен възпалителен синдром е описан при повече деца. 

По думите му много често цитокиновата буря засяга сърцето и съдовете. Според него ваксините са много препоръчителни за хората със сърдечни заболявания и не крият никакви опасности. Има пациенти, които питат - "имам поставен стенд, мога ли да се ваксинирам?" - отговорът е "да", ако не можеше, 1 млрд. хора по света ще останат без ваксини, обясни специалистът. 

Проф. Петров заяви, че вече си е поставил ваксина срещу COVID-19 и е бил пръв в клиниката, в която работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews