Депутатите на път да сложат край на карантината за COVID-19

OFFNews 09 ноември 2023 в 17:20 1756 0

комисия

Снимка БГНЕС

Заседанието на здравната комисия.

Депутатите от здравната комисия гласуваха за отпадане на COVID-19 от заболяванията, за които се прилага задължителна изолация и карантина. Това стана с гласуваните на първо четене промени в Закона за здравето, предложени от правителството.

В законопроекта се предвижда възможността здравният министър по предложение на главния държавен здравен инспектор да разпореди задължителна изолация на заразно болни, както и задължителна карантина на контактните с тях лица. Това ще става въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест, обясни министър Христо Хинков.

Промените получиха благословията на НЗОК, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците. 

Според Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" текстът е твърде закъснял, но парламентарната група ще го подкрепи.

"Ние сме следвали всичко онова, което правеше целият свят", репликира председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов, който е и бивш здравен министър.

С приемането на нормативния акт ще отпадне и изискването за определяне на задължителен срок на изолация и карантина на лицата, болни от и заразоносители на COVID-19, както и на контактните лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!