Доц. Тонев: Лекарствата с е-рецепта ще се отпускат във всяка аптека срещу ЕГН

OFFNews 13 октомври 2023 в 13:23 885 0

Антон Тонев

Снимка БТА

доц. Антон Тонев

От 16 октомври (понеделник) лекарите ще могат да изписват антибиотици и лекарства за диабет с приложение на телефон или на компютър. Електронната рецепта ще се издава след преглед. Във всяка аптека, само с ЕГН, хората ще могат да получават лекарствата си, заедно с обозначение как да ги приемат. 

Това каза по bTV съветникът на здравния министър доц. Антон Тонев в коментар за старта на е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет.

Запитан за онлайн обучението, към което преминават паралелки в някои училища, той подчерта, че премахването на карантината при контакт със заразен с COVID-19 е било включено в дневния ред на Народното събрание, но се е наложило да изчака заради по-належащи теми. 

В Министерството на здравеопазването още в края на август се взе решение за предложение за премахване на карантината при COVID-19. На 8 септември, с решение на правителството, се предложи промяна в Закона за здравето, която да извади болестта от списъка с особено опасни инфекции. Това беше предпоставка да бъде премахната карантината. Поради интензивния дневен ред в НС това все още не е гласувано. Темата беше включена, но се наложи да изчака. Все пак с направените промени в Закона за здравето и нормативните актове при карантина родителите имат право на болничен за деца до 12 година, каза доц. Тонев.

Ваксини срещу грип и COVID-19 се поставят в кабинети към РЗИ, в София, Пловдив и Варна имунизации се правят и в болници. Някои от личните лекари също са заявили желание да се включат във ваксинациите, каза още доц. Тонев. 

Той уточни, че страната разполага с достатъчно ваксини срещу COVID-19. Над 35 000 души са получили доза от новата ваксина. На 23 октомври се очаква доставка от нови 90 000 ваксини, а до края на годината има поет ангажимент към България за доставка на над 1 млн. и 300 000 дози, обясни доцентът.

Съветникът на здравния министър коментира и издаването на електронни медицински бележки, с уточнението, че "въпросът има две гледни точки – фактическа и морална".

Фактическата е, че този труд, който би извършил всеки лекар, не е включен в основния пакет, който е предварително заплатен от НЗОК. Не е нарушение на писано правило. От морална гледна точка обществото винаги е приемало тази услуга като нещо, което сякаш се случва между другото, а е сериозен лекарски преглед, който особено при епидемична обстановка е сериозен ангажимент. Прегледът не е проформа и е препоръчително родителите да водят детето за преглед, каза той.

Запитан трябва ли да бъдат платени е-бележките Тонев каза, че според него "цена от 2-3 лв не е нещо, което може да бъде пречка".

Доцентът коментира и случая с общопрактикуващия лекар във Варна.

 Това поведение няма как да бъде извинено, случаят е в етичната комисия, сезирана е Изпълнителна агенция "Медицински надзор", но ние никога не обсъждаме обратната страна. Натовареността на личните лекари, които много често не могат да излязат и в отпуск, е огромна. Трябва да се създадат условия това да се минимизира, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика