Изтеклият документ за забрана абортите е истински, потвърди Върховният съд на САЩ

OFFNews 04 май 2022 в 10:22 1213 0

Снимка Getty Images

Изтеклият документ, според който милиони американски жени могат да загубят законното право на аборт, е истински, потвърди главният съдия на Върховния съд Джон Робъртс, цитиран от Би Би Си. Той обаче уточни, че това все още не е окончателният му вариант.

Според появилата се във вторник информация решението за легализиране на абортите от 1973 г. може да бъде отменено, което позволява на отделните щати да го забранят.

Върховният съд на САЩ е напът да отмени законното право на аборт в цялата страна

Президентът Джо Байдън коментира, че подобна стъпка може да постави под въпрос гражданските свободи в страната.

Документът с гриф „първа чернова“ изглежда отразява мнението на мнозинството в съда, коментират наблюдатели.
Той е създаден от съдия Самюел Алито, който определя решението „Роу срещу Уейд“ от 1973 г., с което се легализират абортите в САЩ, като "изключително погрешно от самото начало".

Проектът не е окончателно решение и мненията могат да се променят. Но ако “Роу срещу Уейд“ бъде отменено, около половината американски щати могат да забранят абортите. В изявлението си главният съдия Робъртс описа публикуването на проекта от Politico като "грубо нарушение" и поиска от да започне разследване. Работата на съда "няма да бъде засегната по никакъв начин", добави той.

Пускането на черновата предизвика вълна от реакция и от двете страни. Адвокатската кантора за борба с абортите Americans United for Life призова съда да пренебрегне "очакванията на активисти за аборти или прокси-медийни съюзници".

Planned Parenthood - най-големият доставчик на услуги за репродуктивно здраве в САЩ - заяви, че "ще продължи да се бори, за да защити правото на достъп до безопасен, законен аборт". По данни на компанията 36 милиона жени могат да загубят достъп до аборт, ако „Роу срещу Уейд“ бъде премахнато.

Окончателното решение се очаква в края на юни или началото на юли.

Тринадесет щата вече приеха така наречените "закони за влизане в действие", които автоматично ще забранят аборта, ако бъде отменен това лято.

Във вторник губернаторът на Оклахома подписа закон за мярка срещу абортите въз основа на подобен закон, приет в Тексас миналата година. Законът позволява на гражданите да съдят всеки, който помага за извършване на аборт след шестата гестационна седмица - преди много жени дори да разберат, че са бременни.

Президентът Джо Байдън предупреди, че подобна правна промяна, може да има дълбоки последици.

„Силно съм притеснен, че след 50 години може да решим, че жените нямат право на избор“, каза той.

Репортерът на BBC в Северна Америка Антъни Зърчър казва, че основание за тези притеснения дават разграниченията, направени от съдията Самюел Алито, автор на проекта.

Някои права са посочени в Конституцията на САЩ, пише съдията, докато други, като достъп до аборт, са просто "неизброени права". Според Би Би Си същият аргумент може да се използва в случай на гей бракове, ин витро оплождане или някои форми на контрацепция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews