Китай съобщи за случаи на бубонна чума

OFFNews 13 август 2023 в 08:37 7010 0

Бубонна чума

Снимка

Китай съобщава за два случая на бубонна чума, регистрирани на 7 август. Заразените са баща и дъщеря, вероятно заразили се от друг член на семейството - майката, съобщи Ройтерс. 

Всички, контактували с тях, са поставени под карантина. Те не са показали симптоми на заболяването, съобщават местните власти. Заразените са от от региона на Вътрешна Монголия, уточнява бТВ. 

Бубонната чума  се характеризира с треска, главоболие, слабост, затруднено дишане и кашлица. Инкубационният период при чума варира между 1 и 7 дни. Предаването става чрез заразени пръски при близък контакт на разстояние по-малко от два метра. 

Според Световната здравна организация бубонната чума е най-често срещаната форма на чума. Препоръчва се избягването на населени места, където са докладвани случаи. 

Бубонната чума се причинява от бактерията Yersinia pestis. Това е заболяване, което може да се предаде на хората чрез ухапвания от заразени бълхи на гризачи или взаимодействие със заразени животни, според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Въпреки че е смъртоносна, чумата може да бъде ефективно лекувана със съвременни антибиотици, ако бъде уловена достатъчно рано. 

Чумата е почти изкоренена в Китай, но понякога се съобщава за случаи на заболяването, особено сред ловци, които се заразяват от насекоми, пренасящи бактерията. Последната известна вълна от заразата е през 2009 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!