Конституционният съд отмени лимитите за болнично лечение

OFFNews 12 април 2024 в 13:47 1048 0

ВКС

Снимка Архив

Върховен конституционен съд

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни лимитите, които Националната здравноосигурителна каса налага на лечебните заведения. Решението е от 11 април и все още не е обнародвано.

До произнасянето се стигна, след като Върховният административен съд отправи питане дали е налице несъответствие в разпоредби от Закона за здравното осигуряване с Конституцията.

Питането бе във връзка с административно дело № 5915 от 2022 г., което е образувано пред ВАС по жалби на Национално сдружение на частните болници срещу няколко разпоредби от Договор № РД-НС-01-4-13 от 29 април 2022 г. за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и Българския лекарски съюз за периода 2020-2022 г.

По делото бяха присъединени за съвместно разглеждане и жалби на Сдружение на общинските болници в България и на Сдружение "Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение", МБАЛ "Сърце и мозък".

С разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 от ЗЗО законодателят е забранил на НЗОК да заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ, в нарушение на посочените в техните договори по чл. 59, ал. 1 обеми и стойности.

Под „нарушение“ в конкретния случай се приема надхвърлянето на определените в Националния рамков договор обеми и стойности на договорените медицински дейности т. нар. лимити. Действително законодателят може по целесъобразност при задължителното здравно осигуряване да определя обема на медицинската помощ, гарантирана от бюджета на НЗОК, и нейното разделяне в един или повече пакети, само доколкото не се нарушават принципи и разпоредби на Конституцията.

Тази разпоредба ВАС намери за противоконституционна и преди да продължи проверката на подзаконовия нормативен акт отправи запитване до Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки