Меджидиев се отчете: Терен за детската болница, по-високи заплати в спешната помощ и РЗИ

OFFNews 19 януари 2023 в 15:20 967 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Реален старт на проекта за национална детска болница, по-високи възнаграждения в спешната помощ и здравните инспекции, това са част от постиженията, които отчете служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по време на днешното правителствено заседание.

Теренът, който намерихме за болницата и обявихме като обект от национално значение, беше една от задачите, поставена ми и от президента Румен Радев, подчерта той и допълни - Да не забравяме, че и президентът Радев е част от екипа ни и когато сме го потърсили, ни е помагал.

Меджидиев благодари за съдействието и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по темата за терена на детската болница. По думите му процесът за детската болница е от седем години. "Прескачахме от тема в тема, в лобистки опити за мястото, нарушихме доста интереси и създадохме врагове, но това е държавническо решение", каза той и изрази увереност, че бъдещо редовно правителство няма да даде заден ход на проекта.

Министърът посочи сред заслугите на екипа си подобряването на заплащането в спешната помощ. По думите му в София са разкрити още три нови спешни центъра и е скъсено времето, за което екипите на спешна помощ пристигат до пациента.

Той изтъкна, че е приета наредбата за Националната здравноинформационна система, разработено е мобилно приложение „е-здраве“ и е изпълнена интеграцията на електронното медицинско досие.

Спешните екипи са свързани с болниците, така че всеки екип да има информация за свободните легла в болниците, повишени са заплатите и на работещите в Регионалните здравни инспекции, открити са над 400 нови места за специализанти, решен е и въпросът с разкриване на повече места за обучение на медицински сестри, работи се и по въпроса за обучението на парамедиците, докладва още служебният здравен министър.

Меджидиев изрази надежда на следващото заседание на Министерския съвет да се приемат още два проекта по Плана за възстановяване и устойчивост, като посочи, че до момента са приети три.

В рамките на мандата му са подписани шест оперативни споразумения между МЗ и МФ за изпълнение на шестте реформи, които са част от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Приети са Национална здравна стратегия 2021-2030 г. – водещият стратегически документ за сектор „Здравеопазване“, Национална карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, както и Национален план за борба с рака в Република България 2027, стана ясно от думите на министъра.

При отчета за свършеното от екипа му д-р Меджидиев посочи, че с капиталови средства са подпомогнати множество лечебни заведения, които са имали необходимост от такава подкрепа, но не са били подпомагани от министерството своевременно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша