МЗ призовава здравните инспекции да се обръщат към прокуратурата при неспазване на мерките срещу COVID-19

OFFNews 14 септември 2021 в 11:45 973 0

Здравното министерство призова контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации да засилят контрола по спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 и да се обръщат към прокуратурата при грубото им погазване.

"В много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове. Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите - 139", се казва в съобщението на МЗ.

От министерството на Стойчо Кацаров уточняват, че пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати.

"Правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. Всяко от засегнатите физически и юридически лица може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение", напомнят от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews