Намаляване на болничните легла с 6000 предвижда проектът за Национална здравна карта

OFFNews 25 април 2018 в 16:29 2656 0

Намаляването на болничните легла с 6000 предвижда проектът за Национална здравна карта, който е публикуван за обществено обсъждане. 

Националната здравна карта е разработена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които отчитат обезпечеността на всяка от административните области с медицински специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ.

32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ, се посочва в документа. В момента общият брой на болничните легла в страната е 38 803, като според според анализ на здравното министерство през миналата година са били необходими дори по-малко болнични легла - 24 723. 

След приемането на Националната здравна карта Здравната каса ще може да избира с кои болници да сключва договори, ако на територията на дадена област има свръхпредлагане на дадена медицинска услуга. 

Това ще означава, че ако съществуващият брой болнични легла е достатъчен за дадената област, нови болници няма да могат да сключват договори със Здравната каса до актуализацията на Националната здравна карта, което ще се случва на три години. 

Конкретните критерии, по които НЗОК ще сключва договор с болниците, ще бъдат записани в наредба на здравния министър. 

Проектът за Национална здравна карта предвижда още един общопрактикуващ лекар да има 1500 пациенти. Предвидено е лекарите специалисти да имат по 30 минути да прегледат пациент - те ще имат 6 часа работа с пациенти или не повече от 12 пациенти на ден и два часа за попълване на документация. 

Според документа на 1000 души трябва да има един зъболекар, а на 100 000 души - 180 медицински сестри. 

Предложения за промени могат да се дават до 23 май. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки