Подновяват усилията за обучение на български лекари по белодробна трансплантация

OFFNews 01 април 2022 в 15:22 657 0

Отново ще напомним на австрийското здравно министерство, да се възобновят обученията във Виена на българските медицинските специалисти за белодробни трансплантации. Това увери министърът на здравеопазването Асена Сербезова в отговор на въпрос на народния представител д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ по повод възможността за извършване на белодробни трансплантации у нас. 

Д-р Симидчиев посочи, че поради започване на COVID пандемията обучението на българските специалисти е било прекъснато през март 2020 г.

Здравният министър посочи, че след прекъсването на обучението на български специалисти са били изпратени две писма до австрийското министерство на здравеопазването, което е компетентният орган за продължаването на тази програма за обучение, предаде БТА.

Във връзка с пандемичната обстановка обучението по белодробна трансплантация в катедрата по гръдна хирургия в Медицинския университет във Виена е било преустановено от австрийска страна, не от наша страна, на 12 март 2020 г. Впоследствие е проведена официална служебна кореспонденция с австрийското министерство на здравеопазването - писма от месец април 2021 г. и от януари 2022 г.

Към настоящия момент все още не е постъпил отговор от австрийското министерство на здравеопазването, отбеляза министър Сербезова. Тя посочи, че отново ще подготвят кореспонденция във връзка с подновяването на тази програма. В Австрия имат и нов министър на здравеопазването, така че е възможно това също да е оказало влияние върху липсата на отговор.

Министър Сербезова съобщи, че преди да бъде прекъсната програмата своето обучение са започнали двама лекари специалисти по пневмология и фтизиатрия, лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина, ерготерапевт и медицинска сестра. Тя уточни, че е било реализирано обучението на медицински рехабилитатор, а за 2020 е било планирано обучение за още десет български специалисти, което не се е реализирало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews