Позиция: От промените в Закона за здравето ще се възползват едва 25 души с редки заболявания

OFFNews 11 април 2024 в 11:58 951 0

Общност Мостове

Снимка Скрийншот

Сдружение "Общност Мостове"

Приетите промени в Закона за здравето са частично решение, касаещо малка група хора с редки заболявания. По данни на Националната здравноосигурителна каса става дума за 25 души, които ще навършат 18 години през 2024 г. и отговарят на посочените условия за безплатно лечение и медицински храни.

За това сигнализират от Сдружение "Общност Мостове" в позиция до медиите.

В приетия Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето е записано, че „Лечението на онкологични и онкохематологични заболявания, както и лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечението.“

От "Общност Мостове" посочват, че това е частично решение, тъй като критериите за заплащане на лечението дискриминират пациентите с редки заболявания: право на безплатно лечение имат лицата, които все още не са навършили 18 години и вече се лекуват по реда на Наредба 2 (за медицинските и други услуги, за които българските граждани имат право на заплащане извън обхвата на задължителното здравно осигуряване).

"Приетите промени по никакъв начин не решават проблемите с достъпа до лечение на вече пълнолетните хора с редки заболявания. Те продължават да бъдат пренебрегнати, дискриминирани и с потъпкани пациентски и човешки права", категорични са от сдружението и припомнят, че по време на общественото обсъждане са внесли становище, което не е било взето предвид.

Всички пълнолетни пациенти, включително и тези с редки форми на чести социалнозначими болести, на които се налага да им се приложи т. нар. „оф лейбъл“ терапия (извън индикациите по кратка характеристика на продукта) или се нуждаят от медицински изделия, които не са в обхвата на пакета здравни услуги, покриван от редовното здравно осигуряване, остават без възможност лечението им да се покрива с публични средства. Това не само лишава пациентите от достъп до най-добрата медицинска грижа за тях, но и категорично поставя в риск здравето и живота им, посочват от "Общност Мостове".

Според тях ал. 3, чл. 82 от Закона за здравето трябва да се адаптира така, че всички услуги, които се покриват чрез средства от държавния бюджет за децата до 18 г. да се покриват и за пълнолетните лица над 18 г., независимо кога е възникнало заболяването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки