Проф. Асена Стоименова: Рецептите по вайбър не са електронно здравеопазване и са незаконни

OFFNews 07 април 2020 в 10:30 4745 0

Заради призива да се ограничат контактите с личните лекари, голяма част от пациентите се лекуват по телефона. Изпращат им се рецепти по вайбър, които не могат да се приемат за електронно здравеопазване, това е незаконно, коментира създалата се напоследък практика проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС) по БНР.

Фармацевтите са принудени да връщат пациенти, тъй като не могат да дават лекарства без рецепта, обясни тя.

Председателят на БФС уточни, че рецептата, снимана на телефона, не отговаря на законовите изисквания и въпреки, че фармацевтите се стараят да не формализират излишно продажбата на медикаменти, те са се притиснати и от проверки на контролни органи, и от опасенията, че е възможно някои пациенти да злоупотребяват.

Според нея от подобен подход може да има негативни последствия:

"Какво пречи на този пациент да обиколи 20 аптеки с вайбър-рецепта и да се презапаси с лекарства, а в същото време друг, който има спешна нужда от тях, да не може да ги получи? Как фармацевтът ще се увери, че тя е предписана от лекар, как ще се свърже с този лекар, дали ще има УИН на тази рецепта, по какъв начин ще го идентифицира? Много са въпросите“, коментира председателят на БФС.

Тя посъветва да се ходи на лекар, защото той е този, който трябва да поеме отговорност за диагностицирането, лекуването и проследяването на лечението.

Проф. Стоименова посочи, че призивът да се прояви гъвкавост в извънредната ситуация не е най-добрият вариант за фармацевтите. 

„Хвърлиха се проверки срещу колегите в аптеките, по 5-6 институции проверяваха наведнъж и това в условията на извънредно положение, което не е нормално. Не мисля, че е адекватно на ситуацията“, коментира тя.

Проф. Стоименова обърна внимание и на един друг факт - че в много от случаите лекарството е написано с търговското си наименование и в аптеката не могат да предложат замяна с генерик, който често е по-евтин. Според нея в другите държави от ЕС няма подобна практика.

Тя препоръча да се изисква от личните лекари да предпишат генерично лекарство, защото те имат право да го правят и уточни, че скоро в аптеките ще има плакати, с които фармацевтите ще отправят тези призиви и ще информират пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!