Проф. Гетов: Изпреварваме инфлацията с допълнителни средства за заплати в здравеопазването

OFFNews 04 декември 2023 в 13:39 807 0

Илко Гетов

Снимка БГНЕС

проф. Илко Гетов

На този етап средствата, които допълнително се дават за заплати в здравеопазването, изпреварват темповете на инфлацията.

Това каза пред журналисти в Габрово проф. Илко Гетов, заместник-министър на здравеопазването. Той участва в откриването на обновеното спешно отделение на габровската Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова“, предаде БТА.

Основният проблем в сферата на здравеопазването е осигуряването с кадри, най-вече с медицински сестри. Това важи и за болничната помощ, както и за системата на спешната медицинска помощ. Останалите проблеми са свързани с остаряла инфраструктура, необходимост от капиталови инвестиции в болниците. Министерство на здравеопазването ще продължи да инвестира както и досега в тези болници, които са държавна собственост, посочи Гетов.

Заместник-министърът каза, че е запознат с нуждата от нови асансьорни уредби в габровската болница. От лечебното заведение са го информирали с постигнатите дотук успехи, като пълното газифициране на лечебното заведение и обновяването на спешното отделение.

„В Габрово и в Габровска област проектът за спешна помощ е приключил на 100 %. Това е първата област, в която ние имаме изпълнение или приключване на проекта за обновяване на спешната помощ“, допълни проф. Гетов.

По думите му се върви изцяло към ръст на заплатите, ще се преследват нивата на възнагражденията по Колективния трудов договор, тези нива трябва да бъдат достигнати в края на месец февруари 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!