Спортистите са с повишен риск от миокардит след заразяване с COVID-19

Ваксинацията срещу коронавируса предотвратява опасността от сърдечни заболявания при професионалните спортисти

OFFNews 10 октомври 2022 в 15:48 1152 0

атлети

Снимка Unsplash

Кардиолози препоръчват на професионални спортисти, при положителен резултат от изследване за SARS-CoV-2, провеждането на ЯМР на сърце преди възстановяване на активната спортна дейност

Спортистите са с повишен риск от миокардит след заразяване с COVID-19, показват данни от научни изследвания, съобщават от здравното министерство.

Интересен е фактът, че голяма част от тях са били с позитивен тест за COVID-19, но не са развили клинична картина на заболяването.

Поради тази причина множество кардиолози препоръчват на професионални спортисти, при положителен резултат от изследване за SARS-CoV-2, провеждането на ядрено-магнитен резонанс на сърце преди възстановяване на активната спортна дейност.

Какво трябва да се знае за вирусния миокардит

Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул, което причинява силно нарушение на електропроводната и помпената функция на сърцето. В резултат на възпалителния процес могат да настъпят необратими промени в структурата на сърдечния мускул (фиброза), които са основна причина за напредването на сърдечната недостатъчност при засегнатите пациенти.

Миокардитът е една от основните причини за развиването на терминална сърдечна недостатъчност и нуждата от сърдечна трансплантация при млади пациенти в света.

Симптомите на миокардит, свързан с COVID-19 са сърцебиене и екстрасистоли (прескачане на сърцето); парене и болки в областта на гърдите; стягане и чувство на задух в гърдите; силна умора и влошен физически капацитет при лека физическа активност; отоци по долните крайници.

Какви сърдечни увреждания може да причини коронавирусната инфекция и защо е необходимо хората с подобна увреда да се ваксинират можете да прочете в сайта Плюс мен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика