Топлинен удар – симптоми и първа помощ

OFFNews 04 юли 2019 в 15:19 10226 0

Снимка Pixabay

Лятото поставя температурни рекорди в цяла Европа. Един от най-често срещаните здравословни проблеми в такова време е топлинният удар. Кои са симптомите на прегряване, как да се предпазим от него и как да реагираме, когато се случи?

Защо е опасно прегряването

В тежката си форма топлинният удар провокира нарушения в обменните процеси на организма и поява на сърдечно-съдови проблеми. Възможна е повишена честота на сърдечните съкращения, свиване на кръвоносните съдове, в резултат на което се нарушават функциите на сърцето, главния мозък и бъбреците. Човек губи ориентация, трудно контролира действията си. Това състояние изисква незабавна медицинска помощ.

Симптоми на топлинния удар

При леката форма сиптомите са гадене, сърцебиене, учестено дишане. Температурата на тялото не се променя, както и цветът на кожата.

При средната степен може да се появят силно главоболие, мътен поглед, неуверени движения, гадене, повръщане, повишаване на телесната температура до 40 градуса, кръвотечение от носа, тахикардия.

В най-тежката си форма топлинният удар води до: загуба на слух и координация, нарушено съзнание, гърчове, леки халюцинации, зачервяване на кожата, сърцебиене, учестено дишане, висока температура, възможна е загуба на съзнание.

Първа помощ при топлинен удар

Пострадалият трябва да се постави на сянка, но не в хоризонтално положение, за да не се засили притокът на кръв към мозъка, което при топлинен удар може само да навреди.

Дишането трябва да се облекчи, добре е да се поставят мокри кърпи върху лакетните сгъвки и под коленете. Това засилва изпарението и снижаването на температурата на тялото. На челото се поставя хладен компрес.

При тежка форма на топлинен удар е необходима незабавна медицинска помощ.

Предпазни мерки

леки, светли дрехи, шапка

системно оводняване

да не се излиза на открито в пиковите за слънцето часове

избягване на пържени храни и алкохол

използване на слънцезащитни средства – кремове, очила

намаляване на физическата активност

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews