Военният министър открива първото летище за спешна помощ по въздуха

OFFNews 22 септември 2023 в 08:52 1110 0

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще открие първото хеликоптерно летище за спешна медицинска помощ по въздуха във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ Долна Митрополия.

Летището ще се ползва за обучение на курсанти за нуждите на Военновъздушните сили, Военноморските сили и МВР. То ще служи за оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха.

На хеликоптерното летище ще кацнат вертолет Bell-206 от 24-а Авиационна база - Крумово - ВВС, вертолет AS 565MB PANTHER от Морска вертолетна Авиобаза „Чайка“ - ВМС и вертолет AGUSTA от структурата на МВР, Главна дирекция „Гранична полиция“. С вертолет PANTHER ще бъде направена демонстрация на транспортиране на пострадал. На откриването на летището свещеници от плевенски храмове ще отслужат водосвет.

Осем курсанти от специализация „Летец-пилот“ трети курс ще получат лиценз (бревет) за завършен първи авиационен стаж през 2023 г.

За поредна година от летище Долна Митрополия ще бъде даден стартът на самолети от леката авиация, участващи в Шестата национална въздушна обиколка на България. Организатори на обиколката са Фондация „Български военновъздушни сили“ и нейни партньори. Очаква се над десет самолета да се включат в обиколката.

С поредица от събития ще бъдат отбелязани и 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови