Забраняват продажбата на енергийни напитки на деца до 18 години

OFFNews 11 април 2024 в 14:20 4191 3

енергийни напитки

Снимка Pixabay

Енергийни напитки

Да бъдат забранени продажбата, закупуването и предоставянето на енергийни напитки на лица под 18 години предвижда Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесен от народни представители от "Демократична България", ГЕРБ-СДС, и "Продължаваме промяната".

С предложените промени се създава правен механизъм, който гарантира закрила на здравето на децата от потенциалните рискове, породени от консумацията на енергийни напитки.

Вносителите изтъкват здравните рискове от консумацията на кофеинови енергийни напитки, включително интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси.

Енергийните напитки са свързани и с нервност, замаяност, концентриране, безсъние, дехидратация, ускорен сърдечен ритъм, тревожност, гърчове, остра мания и инсулти. Тези напитки могат също да доведат до високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, главоболие, нарушения на съня, стрес и хиперактивност”. Кофеинът и захарта в енергийните напитки могат да допринесат за повишен риск от сърдечносъдови усложнения, метаболитни и гастроентерологични заболявания и психични разстройства. Освен това прекомерната консумация на кофеин от енергийни напитки може да причини тежки реакции и е свързана с употребата на тютюн, алкохол и наркотици. Вредните ефекти на енергийните напитки върху сърдечносъдовото здраве също включват сърдечни аритмии, миокарден инфаркт. Комбинацията от енергийни напитки с алкохол може да доведе до фалшиво чувство за контрол, изтъкват в мотивите си народните представители.

Със законопроекта се преодоляват противоречия в националното законодателство и се регламентират мерки за създаване на ефективна защита на здравето на децата, тъй като досега консумацията на енергийни напитки не е била сред изрично забранените действия. С цел ефективен контрол на мерките следва да бъдат създадени нови разпоредби, които предвиждат санкции при неспазване на забраната, подчертават вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Майка

12.04 2024 в 21:17

Искрено вярвам ,че ще стане факт тази новина ,защото много потулени случаи вече има от пострадали деца...

12021

2

bls

11.04 2024 в 15:36

Тия отрови според мен са наравно опасни с алкохола. Трбябвало е много по-рано да ги забранят. Навсякъде има разни чавета разнасят хелчета, монстърчета и каква ли не друга гняс. Хлапетии да пият енергийни напитки - малко ли енергия имаш аланкоолу че да се тъпчеш и с тия отрови.

14469

1

случайно прочетох

11.04 2024 в 14:27

Крайно време беше!
Браво!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки