Здравният министър за е-рецептите: Липсва контрол в аптеките

Хората, които са под карантина заради COVID-19, няма да могат да гласуват, обясни проф. Христо Хинков

OFFNews 27 октомври 2023 в 09:56 737 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

проф. д-р Христо Хинков

"Проблемът с електронните рецепти не толкова в изписването. Лекарите все по-бързо се научават да работят със системата. Липсва достатъчно контрол в аптеките, там ще се насочат усилията на министерството, за да решим и този въпрос с въвеждане на допълнителни мерки."

Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по БНТ, в коментар за старта на е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет.

По думите му има тенденция да се подменят лекарствата, изписвани от лекаря. "Трябва да се спазва принципът и каквото лекарят е решил, това да се изписва", подчерта министърът. 

Има проблеми, които трябва да бъдат изчистени. Проблемите в голяма степен са в аптеките, не толкова в лекарите. Обмисляме възможност пациентът да се подписва, когато получава рецептата на активно електронно поле. Това ще намали периодичното изчезване на определени медикаменти, проблемът е много сложен. Трябва да се изсветли пътят на лекарството от влизането му в страната до получаването от пациента или до излизането му от страната, каза Хинков и припомни, че в проекта за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина е заложена промяна на формулата на СЕСПА, с което може да се ограничи недостигът на лекарства.

Той каза, че компромисът спешните медици да изписват рецепти и на хартия е с цел да има повече гъвкавост, тъй като има отдалечени райони, където няма интернет и трудно може да се издаде рецепта. Според него процесът се развива все по-добре, но излизат "неосветени моменти", които е нямало как да бъдат предвидени преди да се тества системата.

Запитан дали хората под карантина ще могат да гласуват той отговори, че те няма да имат такава възможност.

"Законът за здравето трябваше да бъде приет с промените, които предложихме, но това не се е случило до момента. Все още COVID инфекцията е приравнена с особено опасните инфекци и хората под карантина няма да могат да гласуват", обясни здравният министър.

Хинков коментира и проектът за промени в Закона за лечебните заведения, с който се въвежда мораториум върху разкриването на нова болници и медицински дейности. 

Мораториумът е в управленската програма, аз заварих това решение. Смятам, че то е удачно, макар и временно. Роененето на болниците е особено опасно, защото увеличава доплащането от джоба на пациента. В същото време частните болници изсмукват персонала на държавните. Аз нямам нищо против частния капитал, той е полезен за здравеопазването, въпросът е в регулацията. Частните болници би трябвало да поемат и социални функции, както държавните го правят, каза министърът.

По предложението за отделяне на трансплантациите в самостоятелна агенция професорът каза, че отделната агенция създава правила, нормативна база и действа самостоятелно, не се размиват отговорностите, които сега са "някак смесени безпринципно" в ИА "Медицински надзор". Според него, за да се развижи процесът с донорството и трансплантациите трябва да има добра информационна кампания и да се постави въпросът за даване на съгласие за донорство приживе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!