България има европейска шампионка по фехтовка

OFFNews 27 февруари 2024 в 00:06 668 0

Емма Нейкова

Снимка БФ Фехтовка

България има повод за гордост

Емма Нейкова спечели златния медал на сабя на Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки в Неапол. В състезанието участваха 70 сабльорки от 21 държави, сред които бъдещите звезди на този спорт.

С титлата си Нейкова, водена от националния треньор Ивайло Воденов, повтори успеха на Йоана Илиева от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

Нейкова започна пътя си към златния медал с четири победи и две загуби в групите, като влезе във втората фаза на състезанието под номер 24. В първия кръг от директните елиминации сабльоркатасе наложи над Бетани Брайърли (Великобритания) с 15:7.

В следващия двубой, валиден за място сред най-добрите 16, Нейкова победи играещата под неутрален флаг Евелина Попова с 15:13. В срещата за място в топ 8 българката отстрани Виктория Короченко (Украйна) с 15:11. Последва победа с 15:10 над Александра Михайлова, играеща под неутрален флаг.

На полуфинала Нейкова отстрани Амалия Ковалу (Румъния) с 15:14 след изключително оспорван двубой. В срещата за титлата на Европейското първенство българката се изправи срещу Анна Шпиец (Унгария), игра със самочувствие и разгърна огромния си потенциал. След като изоставаше с 3:8 възпитаничката на фехтовален клуб "Свечников" не само навакса, но и поведе с 10:8. До края Нейкова не изпусна аванса си, затвори срещата с 15:12 и взе златния медал.

Другите българки в надпреварата на сабя също се представиха на ниво. Калина Атанасова се класира на пето място, след като излезе от групите с шест победи от шест срещи. В елиминациите тя победи Зузана Порада (Полша) с 15:10, след това отстрани Лекси Крейс (Великобритания) с 15:11, а в срещата за място на полуфиналите отстъпи пред Фелис Хербон (Германия) с 8:15.

Мариела Георгиева и Кристина Миланова влязоха сред най-добрите 64, като си поделиха 52-53-о място.

В турнира на шпага за младежи се включиха четирима българи - Рахим Рашайда, Васил Ивакимов, Александър Костадинов и Самуел Петканчин. Най-добре се представи Рахим Рашайда, който се класира на 23-а позиция от 107 участници. В групите той записа четири победи от пет срещи. В директните елиминации фехтовачът влезе под номер 20 и във втория кръг се наложи над Даниел Ондо (Словакия) с 15:10. В двубоя за място сред най-добрите 16 Рашайда отстъпи пред Дмитро Пласкин (Украйна) след оспорвана игра и 14:13 в полза на украинеца.

Васил Ивакимов влезе сред най-добрите 64, като завърши надпреварата на 49-о място. Самуел Петканчин раздели 99-100-а позиция с Николас Ван Копеноле (Белгия).

Това е второ отличие за България от шампионата, след като вчера отборът в състав Симеон Далеков, Никола Господинов, Николай-Томас Георгиев и Никола Меицов спечели сребро на сабя.

Утре Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки продължава с надпреварите на девойки шпага, младежи рапира и младежи сабя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!