Везенков отново е Спортист на годината

OFFNews 04 януари 2024 в 20:28 1204 0

Везенков

Снимка Getty Images

Саша Везенков нямаше конкуренция

Баскетболистът Александър Везенков спечели приза за "Спортист номер 1 на България" за 2023 година в 66-ото издание на традиционната анкета на спортните журналисти.

Това е второ поредно отличие за най-добрия български баскетболист, който вече носи екипа на Сакраменто Кингс в НБА. Той събра 1009 точки, за да оглави класацията.

Везенков стана номер 1 и във вота на феновете.

Наградата от негово име прие президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

"Максимата е труд, търпение и любов, в този случай към баскетбола. Това е прекрасна и задължаваща награда", заяви Глушков.

"Благодаря за гласовете на всички журналисти фенове. Тази награда е голямо признание", каза чрез видеопослание Александър Везенков.

Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ) обяви финалното класиране в топ 10 на класацията на специално събитие в София. Общо 107 журналисти, представители на 43 електронни и печатни медии, дадоха своя вот, а 69 действащи български спортисти получиха точки в анкетата.

Тази година призьорите бяха наградени именно от изявени спортни журналисти.

Тенисист номер 1 на България Григор Димитров финишира на второ място със 711 точки. Наградата от негово име получи мениджърът му Георги Стоименов.

Тройката допълни плувецът Петър Мицин с 684 точки.

С 587 точки четвърти се класира единственият българин в елита на алпийските ски Алберт Попов.

На пето място в анкетата завърши Карлос Насар (вдигане на тежести) с 572 точки.

Нургюл Салимова (шахмат) се нареди шеста в класацията за "Спортист на годината" с 459 точки.

Гимнастичката Боряна Калейн заслужи седмото място с 301 точки.

Йоана Илиева (фехтовка) събра 269 точки и се класира на осма позиция. Нейната награда бе връчена от заместник-директора на дирекция Спорт на Българската телеграфна агенция Ива Кръстева.

Деветото място зае националката по художествена гимнастика Стилияна Николова със 138 точки.

Десетата позиция бе отредена за волейболиста Александър Николов със 129 точки. Наградата прие от негово име баща му Владимир Николов.

Първото място при отборите спечели националният тим на България по шахмат за жени с 940 точки.

Шахматистките изпревариха безопелационно конкуренцията на националния ансамбъл по художествена гимнастика, който получи 50 точки, и поделилите трето място държавен отбор на България по волейбол за мъже до 21 години и футболния Лудогорец (Разград) с по 20 точки.

В категорията за "Спортист с увреждания на България" за 2023 година спечели лекоатлетът Християн Стоянов с 430 точки.

В топ 5 попаднаха още Ружди Ружди (лека атлетика) с 290 точки, Георги Пеев (алпинизъм/плуване) и Георги Иванов (баскетбол) с по 70 точки и Александър Асенов (лека атлетика) с 50 точки.

Победител в 40-ото издание на анкетата за "Треньор на годината" в България, организирана от вестник "Труд", стана Николай Вакареев, личен треньор на плувеца Петър Мицин - със 115 точки.

Участие в гласуването взеха 37 медии, които посочиха 18 специалисти в анкетните си карти.

Призовата тройка допълниха националният селекционер по футбол и старши треньор на Черно море (Варна) Илиaн Илиев с 49 точки и Петър Арнаудов (шахмат) с 46 точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!