Националите сломиха Танзания и прекъснаха негативна серия

OFFNews 22 март 2024 в 17:16 1026 0

Национали

Снимка БФС

Националите зарадваха феновете

България победи Танзания с 1:0 в първата си среща от турнира FIFA Series в Азербайджан и прекъсна негативна серия от 11 срещи без победа. Единственото попадение за България вкара капитанът Кирил Десподов в 52-ата минута от свободен удар. Това беше трети мач на Илиан Илиев начело на българския отбор, след като през есента завърши европейските квалификации с две равенства по 2:2 – домакин на Унгария и гостуване на Сърбия.

Следващата среща на българския тим е с домакините от Азербайджан на 25-и март (понеделник) от 18:00 часа българско време на стадион "Тофик Бахрамов".

Срещата не предложи най-доброто от футболната игра, но в дните преди мача селекционерът Илиев подчерта, че резултатът ще бъде приоритет. Днешният успех на българите е първи от 16-и ноември 2022-а, когато беше ударен Кипър с 2:0.

Българите започнаха доминиращо и с повече владеене на топката се постараха да пренесат играта пред полето на Танзания. Но в 16-ата минута тимът на Танзания едва не отбеляза гол при първото си преминаване на централната линия. Пас през центъра към Кибу Денис остави Алекс Петков в изоставаща позиция. Африканският нападател напредна в наказателното поле, а Валентин Антов не успя да го блокира, Денис стреля мощно, но топката за късмет на българския тим се отби в страничната греда. Отбилата се топка се върна към Фейсал Салум, който от 15 метра я прати над гредата.

В 26-ата минута българският тим създаде първото си добро голово положение. Кирил Десподов проби до аутлинията, центрира много добре на задна греда. Там Георги Русев удари топката с глава, но вратарят Аиши Манула се справи със ситуацията на самата линия.

Три минути преди края на първото полувреме Тарин Ал Ракия проби от ляво през Йоан Стоянов, центрира опасно на 8-ия метър. Алекс Петков обаче внимаваше и изчисти топката.

В 3-ата минута на добавеното време България беше много близо до гол. Ивайло Чочев с глава затрудни максимално вратаря на Кавава след центриране на Йоан Стоянов от дясно. При изпълнения ъглов удар отново Чочев с глава беше близо до гол, но вратарят на Танзания внимаваше.

В 52-ата минута България най-после поведе с чудесно изпълнениеие на капитана Кирил Десподов от свободен удар. Фаулът беше спечелен от Филип Кръстев, който беше най-внимателен при загубена топка от танзанийците. Той елиминира един бранител, който при единоборството на 17-18 метра го фаулира. Българският капитан не остави шансове за вратаря на африканците. Но само 3 минути по-късно играчите от Източна Африка пропуснаха отличен шанс. Фейсал Салум остана сам срещу Митов след грешка на Петков и Груев, но от 12 метра стреля мощно над гредата.

В 60-ата Филип Кръстев опита да намери Десподов при контраатака от ляво, топката обаче рикошира към Груев. Халфът на Лийдс Юнайтед с мощен изстрел от дъгата я прати до дясната греда.

След 65-ата минута танзанийският тим опита да осъществи натиск и в няколко ситуации застраши сериозно Димитър Митов. Влезлият като резерва Александър Колев можеше да реши всичко от малък ъгъл след подаване на Минчев, но топката отиде право в ръцете на Кавава. Дълбоко в добавеното време Танзания удари още една греда, след като параболичен удар на Новатус Мироши кацна на горната греда въпреки плонжа на Димитър Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!