ДНСК отново спря строителството на Златен век

OFFNews 21 юни 2021 в 15:05 4494 0

Спираме строежа на "Златен век" поради изтекло разрешение за строеж. Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов на пресконференция в МРРБ.

Разрешението за строеж е изтекло още през януари 2020 година.

"Артекс" претендира, че разрешението им за строеж има валидност до 2022 г. Текстът в закона обаче говори нещо съвсем различно, каза Калинов.

Според него през годините "Артекс" е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателсното в полза на строителната фирма.

Столичната община също е подкрепяла "Артекс", каза Влади Калинов. Строежът на небестъргача "Златен век" обаче бе спрян през април 2019 г., когато на среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло. Тогава доводът беше, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

Той допълни, че становището на ДНСК е категорично и ясно.

Преди повече от месец Върховният административен съд окончателно отмени акта на ДНСК, с който строителството на сградата бе спряно.

Тази сутрин десетки служители на "Артекс Инженеринг" излязоха на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те настояха да завършат строителството на небостъргача.

По-късно от строителната компания обявиха, че протестът им продължава и утре от 8,30 ч пред сградата на ДНСК.

С позиция излязоха и от Инициативен комитет Лозенец, който е срещу строителството на небостъргача:

Днес станахме свидетели на поредния публичен натиск, който използва строителната фирма Артекс в защита на незаконно строящата се сграда „Златен век" в квартал Лозенец! През годините сме свидетели на бизнес модела на Артекс, включващ всевъзможни тактики за брутално погазване на интереса на гражданите на столицата и квартала, и оказване на натиск, вкл. прилагане на корупционни практики за случване на недоразумението „Златен век" с цел извличане на печалба – законови поправки срещу раздаване на евтини апартаменти на политици; заплашване с смс-и на Главния архитект на София; повдигане на дела срещу участници в протестите, с цел сплашване; отправени заплахи срещу държавата за бъдещи дела за милиони при евентуално спиране на сградата. Днес сме свидетели на продължението на политиката на натиск, на платените апартаменти, заплахите със смс-и, поправката Артекс в НС – изкарване на строителните работници на фирмата на протест в защита на „Златен век".

Изказваме съжалението си към безскрупулната употреба на лоялността и зависимостта на служителите на фирмата, с цел прокарване на бизнес интересите на компанията, и противопоставянето им на гражданите, които отстояват законността и правото си на качествен живот, в градска среда с човешки измерения!

Призоваваме държавата и нейните органи, да започне да защитава обществения интерес и законността! Сега е моментът, в който се решава дали ще се наложи върховенството на закона, който да важи за всички, или "Апартаментгейт" като работещ модел за държавата ни и прокарването на бизнес интереси! 

Разрешението за строеж на 34-етажна сграда на ул. „Златен рог“ №10 в кв. „Лозенец“ е издадено на 26.01.2007 г. от главния архитект на София Петър Диков на името на ЕТ „ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова“ и ЕТ „Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт“. Разрешението е издадено съгласно застроителния и регулационен план от 1996 г., одобрен от арх. Стоян Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews