Руска компания сглобява модел на "Ситроен" с китайски части в бивш завод на "Стелантис"

OFFNews 28 март 2024 в 09:51 3609 3

Ситроен С5 Еъркрос

Снимка Ситроен

Ситроен С5 Еъркрос

Руската компания "Аутомотив текнолъджис" (Automotive Technologies) обяви, че е започнала серийно производство на моделите "Ситроен С5 Еъркрос" (Citroen C5 Aircross) в завод на юг от Москва, който преди е бил собственост на "Стелантис" (Stellantis), предадоха БТА и Ройтерс.

Продажбите на автомобилите от дилърите ще започнат през май.

Ройтерс съобщи ексклузивно през февруари, позовавайки се на митнически данни и два информирани източника, че "Аутомотив текнолъджис" е внесъл поне 42 автомобилни комплекта от Китай, за да сглобява модели на "Ситроен" в завода. Комплектите са произведени от китайската компания "Дунфън мотър" (Dongfeng Motors).

"Стелантис" е потвърдила пред Ройтерс отговора си от 31 декември 2023 година – "че е загубил контрола върху обектите си в Русия".

"На 27 март в завода в Калуга започна серийното производство на кросоувърите "Ситроен С5 Еъркрос", съобщи в комюнике "Аутомотив текнолъджис". "Тези автомобили ще пристигнат в салоните на официалните дилъри на "Ситроен" през май 2024 година, но е възможно да си поръчате автомобил още през април."

Случващото се още веднъж подчертава, че западните компании не могат да контролират марките си, след като преустановиха операциите си в Русия след инвазията в Украйна и свидетелстват за все по-голямата зависимост на Москва от Пекин, най-вече в автомобилната промишленост, отбелязва Ройтерс.

През февруари "Стелантис" обяви загуба от 144 милиона евро заради спирането на руски операции, включително 87 милиона евро кеш и кешов еквивалент.

Китайските търговски данни за 2023 година сочат, че износът на автомобили за Русия е нараснал почти седем пъти спрямо 2022 година, като стойността на този експорт е скочила с почти 10 милиарда долара.

"Дунфън мотър" и "Стелантис", третият най-голям автомобилостроител в света по приходи, управляват съвместно търговско предприятие в Китай, посредством което "Дунфън" може да сглобява и продава автомобили на "Стелантис" в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

04.04 2024 в 18:36

Машалла. Китайски Ситроен, произведен в Русия.

400

2

демотиватор

28.03 2024 в 11:49

Веднага почвам да търся възможност да си купя- колекционерската й стойност ще расте, особено след кат Рашата капитулира(сигурно е с вграден самовар, портрет на Путин и други екстри)... (ジ)

345

1

Джендо Джедев

28.03 2024 в 11:27

Китай ще прави ментета на Ситроен в Рашка. Бах ти водевила! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!