Бонка Василева, ДСБ: Прави се опит ''Топлофикация София'' да стане държавна

Йорданка Веселиннова, Рени Петрова 02 декември 2022 в 10:30 5182 2

Снимка FB/ Бонка Василева

Бонка Василева

Защо Столична община удължи концесията на Софийска вода? Използват ли се социалните жилища като оръжие за местните избори? Ще стане ли "Топлофикация София" държавна? Ще има ли правителство с втория мандат и кой ще е кандидатът на ДБ и ПП за кмет на София?

На тези въпроси в интервю за OFFNews отговаря Бонка Василева - председател на ДСБ-София и бивш народен представител от "Демократична България" в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

- Г-жо Василева, след по-малко от година предстоят местните избори. На този фон в Столична община се случват интересни процеси. Какво се случва с онези 1500 жилища за социално слаби, които се продават на преференциални цени?

- Става въпрос за жилища за социално слаби. Те са част от един специален фонд, който би трябвало да осъществява социалната политика на Столична община към семейства, които имат проблеми, майки с деца и възрастни хора от групи в риск. За съжаление, отдавна социалната функция на тези жилища е пренебрегната, тъй като самата наредба има този пропуск и е едно витиевато тълкуване на това колко ти е заплатата, каква заплата трябва да взимаш, за да се водиш "социално слаб" и на какви критерии трябва да отговаряш. Направено е много общо и това позволява изкривяване на функцията. В повечето случаи на тези преференциални наеми, които са между 35 и 50 лв., се настаняват хора, които в реалния живот не отговарят на статуса "социално слаби".

- Има случаи, когато след няколко години се появява възможност за продажба и настанените разполагат със съответната сума. В този смисъл възниква въпросът дали те са социално слаби?

- Те излизат с тезата, че са спестили едни големи средства. Да, но ваденето на кеш над 100 хил. лв. е проблем, защото това означава, че ти не си социално слаб. Ако пък си взел ипотечен кредит, за да си позволиш да закупиш жилището, това означава, че имаш доход, който пак не те прави социално слаб. Дори хипотезата, при която някой ти става поръчител, означава, че ти спокойно можеш на свободния пазар да си закупиш такова жилище.

Голямата амбиция на Столична община сега е да приключи и затвори тази фаза с продажбата на въпросните 1500 жилища. По мои груби сметки това са около 150 млн. лв., които ще постъпят в бюджета на общината. Това е голяма сума, която преди изборите ще може спокойно да се разходва с цел реклама основно на следващия кандидат за кмет, който ще е от коалицията ГЕРБ-СДС.

Има промяна в наредбата, която гласуваха, според която 30% от средствата ще могат да се върнат в бюджета на общините. Ако погледнем, кои райони продават най-много в момента - това са "Надежда", "Връбница", "Люлин", "Искър", "Възраждане", където има по 200 - 260 имота, което е едно огромно количество апартаменти от този фонд. От 10 г. насам от разпродадените апартаменти - около 8000, чрез средствата, които е получила общината, са придобити 50 социални жилища. Голямата разлика е в това, че за 10 години ние продаваме 8000, пък набавяме 50 броя.

Социалната политика на общината ще стане безсмислена, защото в този голям град ще има възможност да се помага само на 7-8 хил. семейства.

- В този смисъл каква промяна на наредбата е нужна, за да могат социалните жилища наистина да се използват по предназначение?

- Най-важното нещо е да се направи одит на настанените. В район "Оборище" водим дела. Там има абсолютна фалшификация на настанителните процедури. Събрали са пет човека в една комисия, раздали са си -  общо взето на някакви роднини или на себе си някакво жилище, заверили са документа, кметът е пуснал по една настанителна заповед и всичко приключва. Един път настанен човек или семейство в общинско жилище, освен чрез дело, той няма как да бъде изкаран оттам - дори и да спре да отговаря на условията. Хора, за които имаме данни, че имат по-висок доход, просто няма как да ги изкараме, защото са настанени по това време с такава заповед едва ли не за вечни времена.

Големият проблем е, че хората са настанени по правилата на старата наредба. Дори и сега да приемем нова с различни параметри за класиране, пак тези хора, настанени за вечни времена, и съответно децата им, които наследяват картотеките, няма как да бъдат изкарани и ще запушат тази социална възможност. Тоест взимаш си един апартамент с наем 50 лева за цял живот. Може би трябва да се мисли за вдигане на наемите, да се обвърже с информация на доходите и в един момент да стане неизгодно да живееш в такова жилище, при условие, че имаш доходи да си закупиш собствено. Нека социалните жилища си останат социални.

"Демократична България" е твърдо против да се разделяме с тези социални жилища, но доколкото имам информация има такива нагласи и ще прокарат това решение. Ще видим дали ще прокарат точката на последното заседание на СОС на 15 декември.

- В своя публикация в социалните мрежи пишете, че чакате "Топлофикация София" да стане държавна. Какво знаете по темата?

- Имаме информация, че НЕК предвижда да се пусне голяма поръчка за избор на консултант, който да извърши правно-финансов и регулаторен анализ на Топлофикация София с цел придобиване на акциите за дружеството. Тя не е обявена, но е подготвена да се пусне. Това означава, че най-вероятно ще се направи опит "Топлофикация София" да стане държавна към НЕК. В петък заедно с Мартин Димитров ще посетим Иван Иванов от КЕВР. Важно е софиянци да знаят и да се предвиди накъде отиват нещата. 

- Кметът Йорданка Фандъкова през 2019 г. заяви, че договорът със Софийска вода е неизгоден. Миналата седмица обаче с гласовете на ГЕРБ в СОС концесията на ВиК мрежата бе удължена до 2034 г. - максимално най-дългият възможен срок. Защо?   

- Бързат. Между другото, доводите, с които "Демократична България" критикува това решение, са абсолютно резонни. Докато отговорите от страна на Столична община са: "Ние не можем да се справим". Не са си подготвили документите за концесията - тоест, в края на 2019 г., началото на 2020 г. е трябвало да започне обсъждане за това накъде ще се върви - нова концесия, продължаване. Естествено, това се замита под килима, а сега - когато концесионерът има право да увеличи годините, ГЕРБ взимат едноличното решение заедно с патриотите за максимален период да увеличат тази концесия без реални доводи, одит и преразглеждане на клаузите, а с малки промени оттук-оттам. 

- Тезата за удължаването на концесията е, че разходите за подготовка на нова тръжна процедура и избор на нов концесионер биха били предизвикателство  за общинския бюджет. Това аргумент ли е?

- Изкарват една информация от одит, за който Софийска вода си плаща за собствената си дейност, а Столична община не благоволи да направи такъв одит, а е изкарано просто. Фандъкова направи една реплика, че всичко ставало скъпо. Хубаво, но числата трябва да бъдат изкарани на масата и да има анализ. 

От 2019 г., когато идеята е една и визията как ще се развива града ни е съвсем различна - дали ще продължим да работим с този концесионер. Защото от "Демократична България" и нашите общински съветници не казаха: "Ние сме против концесионера", а казаха: "Нека видим какви са възможностите софиянци да имат по-хубава вода и да плащат по-малко". Това беше идеята - да има максимално изгодни условия за софиянци. Фандъкова каза, че 600 млн. лева ще бъдат инвестирани във ВиК мрежата, но се оказа, че 200 млн. лв. плащаме в сметките. Реално самият потребител си плаща инвестицията, а не е направено от частния оператор. 

- В понеделник Тома Биков от ГЕРБ заяви, че от "Демократична България" зависи решението на политическата криза, както и че е необходимо в управлението да влязат политически партии, които са били в конфликт. Как ще коментирате това изказване?

- ГЕРБ направиха всичко възможно, за да спечелят първенството на изборите и сега не могат да направят нищо, защото са в тотална изолация, а са свикнали да търсят раздори. Нека видим и нека президентът най-накрая даде първия мандат. 

Вече имам едно сюрреалистично усещане в тези разговори за мандатите - всичко излиза извън контрол. За хората, които се интересуват от политика, започва да звучи като приказка, какво остава за тези, извън балона. 

- С "Продължаваме промяната" обявихте, че сте готови да предложите правителство на малцинството, но поставихте 9 практически неизпълними условия като изтеглянето на Изборния кодекс. В ДБ се чуват мнения, че опит с втория мандат все пак трябва да се направи. Каква е Вашата позиция?

- Трябва да видим какво ще се случи след първия мандат. И тогава вече ще се говори, има разговори в тази посока. Може да се сглобят. От "Позитано 20" излиза информация, че Корнелия Нинова можела да стане вицепремиер на Борисов. Ето една информация, която може да обсъдим в кулоарите. 

Отвсякъде има сглобки и някои са безумни. 

- ПП и ДБ изразиха готовност за съвместно явяване на местните избори идната есен. Какъв според Вас е идеалният кандидат за кмет за София, който ще обедини ПП и ДБ?

- Доколкото разбрах, това е разговор, който се води от лидерите на формациите. Важно е да имаме обща кандидатура - около това има абсолютно разбирателство и единомислие. Кандидатура, с която да променим управлението и то ще зависи не само за София, но и за по-големите областни центрове. 

- На какъв етап са преговорите с ПП? Вариант ли е Борис Бонев от "Спаси София"? Обсъждана ли е кандидатурата на съоснователя на Telerik Васил Терзиев?

- И "Спаси София" са водили разговори с лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за единна кандидатура. За съоснователя на Telerik Васил Терзиев нямам информация, прочетох за това в медиите. Според мен сега излизат от нищото разни кандидатури - така е винаги, когато наближават избори, но това не прави услуга и на кандидата, и на пространството.

Засега основната идея е, че трябва да се явим заедно на местните избори. Всичко ще мине през един по-голям дебат за България, не е само София, има и други градове, в които хората искат да сменят управлението си. Ние трябва да бъдем честни не само към гласоподавателите на Демократична България и Продължаваме промяната, и на Борис Бонев.

Трябва всеки един да отстъпи от собственото си его, за да имаме обща кандидатура и София наистина да се управлява добре. Това е моята основна задача. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

2

Дедо МразИ

02.12 2022 в 14:43

Срам, да я приватизират за цената на един Мерцедес на старо както Балкан и да се отчетат в Драгалевци

1000

1

Нели Стоименова

02.12 2022 в 11:16

Права е жената, подкрепям! В крайна сметка Топлофикация трябва да бъде фалирана и изцяло променена, два пъти ЧСИ ми запорира заплатата без преди това да разбера, че съм осъдена от тях! Гадна червена мафия!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews