Проф. Михаил Станчев: От Иван Грозни до ден днешен Русия не знае какво е избори

Светослав Метанов 01 март 2024 в 17:55 13952 3

Проф. Михаил Станчев.

Новият гост в подкаста на OFFNews "Информация срещу дезинформацията" е известният историк професор Михаил Станчев, автор на огромен брой научни статии, книги и монографии по история.

Професор Станчев е бесарабски българин с невероятна житейска съдба. Родът му е от село Кортен в Молдова, а самият той е роден в Казахстан през 1953 г., където неговите родители са били депортирани от режима да Сталин. Научната кариера на проф. Станчев обаче е тясно свързана с университета в Харков, където до началото на войната той ръководи катедрата по нова история. Освен това професор Станчев е бил временно управляващ посолството на Украйна в България. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна той се мести със семейството си в София.

Според проф. Станчев различните ограничения върху употребата на руски език в днешна Украйна не са далновидна политика.

"Езикът си е едно, политиките са друго. Руският език не е виновен, че Путин стана президент на Русия. А и това не е Путин, а самото ФСБ. Знаете ли, корените на ФСБ са още от времето на "големия демократ" на Московското царство Иван Грозни. Неговите "опричници" са първообразът на НКВД, КГБ и ФСБ. Още от ония времена, нарочен ли си, значи си осъден и е по-добре да се обесиш сам. И това остана през цялата история. От Иван Грозни до ден днешен Русия не знае какво е избори", казва той.

Според него руснаците, казвайки, че Украйна е нападнала Русия, не лъжат, а просто така мислят.

"Това е манталитетът им. Те вярват, че ние сме ги нападнали, че ще ударят света с ядрени бомби...", обяснява проф. Станчев.

Според него бившите президенти на Украйна Кравчук и Кучма са извършили национално предателство спрямо страната си.

"Независимо, че тогава ни натискаха едновременно и Америка, и Русия, не трябваше да се отказваме от ядрения си арсенал. По това време ние бяхме третите в света. Представете си, ако бяхме останали с този потенциал! Ако бяхме останали с 4 военновъздушни армии със 140 000 летци и авиотехници... А що се отнася специално до стратегическите бомбардировачи с ядрени ракети, ние бяхме втори след американците - изпреварвахме дори Китай и Русия. Защото в рамките на Съветския съюз всичко това се правеше в Украйна. Руснаците се уплашиха и започна една търговия. Аз обвинявам и Кучма, и Тимошенко, те се разплащаха за руския газ със самолети", разказва историкът.

Според него по това време никой в Украйна не е гледал на Руската федерация като възможна заплаха.

"И през ум не можеше да ни мине, че Русия ще ни нападне. И в последното интервю с американския журналист Тъкър Карлсън Путин повтаря същата теза: "Ние не нападаме. Ние не воюваме с Украйна". Ами с кого воюваш тогава? С папуасите от Нова Гвинея?"

На въпрос защо обикновените руснаци вярват в абсурдната пропаганда на Кремъл, проф. Станчев отговори:

"Аз имам един такъв лаф когато ми казват, че 80% от гласовете са за Путин, аз казвам, че останалите 20 на сто не могат да пият толкова", каза той и обясни масово навлезлия термин "рашизъм" - "Става дума за това, че страната, която се бореше през Втората световна война срещу фашизма, сама стана такава".

 Според историкът основната разлика между украинеца и руснака е в главата и сърцето.

"Украйна не е Русия и украинците не са руснаци. Това е съвсем различен генотип", каза проф. Станчев.

Според него краят на войната и мирът зависят от населението на Русия.

"Докато те вярват на Путин и неговото обкръжение, на тази престъпна група от КГБ, спасение няма. Войната ще продължи с години", смята той. 

Историкът е песимист за това дали самите руснаци са способни на промяна и според него причината е в това, че хората във федерацията масово нямат необходимата политическа култура.

"КГБ-шната власт ще продължи да надделява", посочи той.

Проф. Станчев коментира и дали има "другата кула на Кремъл".

"Всички башни на Кремъл са еднакви", категоричен е той.

Според известния историк Европа е трябвало много отдавна да се намеси и е пропуснала много години.

"Украйна е голяма държава с 50 милиона население в центъра на Европа. Като дойде на власт Путин какво започна? Не да гради културни и икономически връзки, а войни - чеченската, Кавказ, после в Грузия... Тогава Европа трябваше да се намеси, а тя премълча. Трябваше да се намеси по време на Крим. Не го направи. Почнаха да се замислят чак когато се стигна до Донбас. Чак когато започна пълномащабната война светът започна да се пробужда, въпреки че и до днес не се е събудил напълно", смята той.

Станчев е на мнение и че САЩ също подценяват заплахата от страна на Кремъл.

"Не мислите ли, че някой ден чрез ръцете на терористични организации като Хамас и Хизбула, че над Ню Йорк няма да падне някоя атомна бомба? Ще ги засегне ли? Мислят ли американците за това? Аз бих ги посъветвал да помислят", посъветва историкът.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

3

Гражданин

09.04 2024 в 00:03

И това с бомбите като всичко останало в РаССия- фалшиво

22548

2

dolivo

02.03 2024 в 09:30

и питейна култура няма

и богаташите им лочат скъп западен алкохол с водни чаши

и мафиотите им нямат финес, и предпочитат лесното убийство, вместо да се занимават по-дълго с някой некооперативен

"до стената и откос от автомата" е редовна реплика как се решават проблеми с инакомислещи

вместо да погледнеш в същината какво ти казва другия човек

НО, има бомби

затуй, кюташ

9347

1

Анализи

01.03 2024 в 18:25

В това отношение Русия е минимум 100 години назад. Както не знае какво е свобода на личността.
 
X

Да помогнем на украинските деца!